Carien en Pepijn rijden straks zo’n 16.000 kilometer, samen met Babs. Babs? ,,Dat is onze auto!”
Verstand van auto’s? Nee. Ervaren rallyrijders? Uhm … ook niet. Toch gaan Pepijn van Kessel en Carien Scheepens uit Best meedoen met de Mongolrally 2024, van Praag naar Mongolië.
De auto mag ook over de finish geduwd worden
,,De bedoeling is dat de auto over de finish komt. Ook al moeten we hem eroverheen duwen.” De Mongolrally is een fenomeen, jaarlijks doen er honderden teams aan mee. Team Verloren Voorwerpen, zoals Van Kessel en Scheepens zich noemen, is er een van. ,,Eerst wilden we ons Zonder Voorwerpen noemen, omdat we zo weinig ervaring hebben. Toen bedachten we: we voelen ons straks misschien wel Verloren, dus zo kwam de naam tot stand.”
Rally voor het goede doel
Wat is het idee achter de Mongolrally? Minimaal 600 euro ophalen voor Cool Earth; alles wat je meer ophaalt kun je aan een ander goed doel geven. Wat Team Verloren Voorwerpen betreft is dat WensAmbulance Brabant. ..We hebben sponsors gevonden, pins verkocht tijdens carnaval en een crowdfundingpagina: https://gofund.me/beba5014 “
Het is nogal een avontuur en niet geheel zonder risico. De teams moeten vanaf Praag naar Mongolië zien te komen met een auto van maximaal 1000 cc. Dus geen gelikte SUV waarvan je denkt: makkie! De route bepaal je zelf en je bent onderweg volledig op jezelf aangewezen. Het enige doel is dus om de auto over de finishlijn te krijgen. ..We hebben wel een heel pakket met informatie gekregen van de organisatie. Wat wel en niet te doen in de diverse landen waar je doorheen rijdt.”
EHBO voor auto’s
Van Kessel en Scheepens hebben gekozen voor een Suzuki Wagon R+ uit 1999, koosnaam Babs. Het is zaak om voor een gangbare auto te kiezen waarvan je zeker weet dat de onderdelen onderweg te krijgen zijn. ,,Maar Babs is in de basis goed. We krijgen van vrienden nog een EHBO-cursus voor auto’s zodat we kleine reparaties zelf kunnen doen zodat we kunnen blijven rijden tot de dichtstbijzijnde garage”.
De auto wordt van binnen aangepast zodat ze alles mee kunnen nemen wat ze onderweg denken nodig te hebben. ,,Gereedschap, wat onderdelen. Twee reservebanden, extra benzine en water. Campingspullen, want we slapen ’s nachts naast de auto in een tent. O ja, en tennisballen! Want daarmee kunnen we de vering repareren als die het loodje legt.”
,,We hebben tennisballen bij ons om de vering te repareren”
Het tweetal heeft globaal de route uitgezet, van zo’n 16.000 km. ,,We moeten nog wel de situatie in Azerbeidzjan afwachten. In april weten we of we door dat land kunnen reizen”, aldus Scheepens.
Een van de charmes van de rally is, volgens haar, dat je door landen gaat reizen waar je normaal gesproken niet komt. ,,We hebben bij het bepalen van de route ook gekeken naar landschappen die we graag willen zien.”
Papieren landkaarten
Op zich is overal wel met navigatiesystemen te werken onderweg, maar voor alle zekerheid nemen ze ook papieren kaarten mee. ,,Dan kunnen we aantekenen waar we ongeveer zitten. Elke dag kijken we dan welke richting we gaan volgen. Nou ja, we zullen regelmatig ergens zitten waar maar één weg is en dan valt er weinig te kiezen natuurlijk.”
Voor Carien komt een droom uit. ,,Ik wilde dit zo graag doen en dit jaar past het in mijn planning. Dus ik ging mensen meevragen, maar het leek erop dat niemand meewilde. Gelukkig was uit mijn vriendengroep Pepijn wel bereid om mee te gaan.”
Op 7 of 8 juli vertrekt het team samen met Babs uit Best.
Je kunt dit artikel ook in de krant lezen. Met dank aan Pepijn voor de foto!
Ik schrijf voor de krant, magazines en allerlei organisaties, altijd op basis van een persoonlijk gesprek of interview waarin ik goed luister en de juiste vragen stel. Zit jij om een goede tekst te springen? Klik hier om contact op te nemen.