Rembrandts vierde tijdens WK Robotics: Onbeschrijflijk gevoel!

The Rembrandts first robotics

Tijdens de Amerikaanse FIRST Robotics competitie strijden teams van robots tegen elkaar in een spel. Ze worden gebouwd door studenten van over de hele wereld. Het Nederlandse team Rembrandts werd onlangs vierde tijdens de wereldkampioenschappen.

In het team zitten leerlingen van het Heerbeeckcollege, het Zwijsencollege, Fontys, Summa en TU/e. ,,We zijn zo trots!”, glimt Alida Luteyn. Samen met Simone Tekelenburg begeleidt zij Team Rembrandts ,,Ik ben helemaal niet technisch, maar hieraan ben ik gewoon verslaafd geraakt.”

Giga-happening

Het is dan ook een gigantische happening. De organisatie van FIRST maakt elk jaar in januari het spel bekend. Dit jaar werd het ‘Crescendo’ waarbij de robots muzieknoten moesten oprapen die ze vervolgens in een speaker moesten schieten en in een amplifier plaatsen. Na de bekendmaking hebben teams zes weken om een robot te bouwen, want daarna beginnen de kwalificatiewedstrijden al.

,,Wij hadden een supersnelle robot die noten kon schieten én plaatsen. En ze razendsnel kon oprapen”, aldus Alida. ,,We hebben met onze robot de Excellence in Engineering-prijs gewonnen; zo goed zat hij volgens de jury in elkaar.”

Plug & Play robot

Eind februari gingen zo’n 35 studenten voor de eerste wedstrijden richting The States, met de ‘plug & play’-robot in de koffer. ,,Ieder heeft een eigen rol. Robot-drivers, pit-crew-members , mascotte of bijvoorbeeld scouts.” Scouts? ,,Ja, dat zijn leerlingen die andere teams gaan bekijken en beoordelen. Want het is de bedoeling dat je samen met twee andere teams een alliantie gaat vormen zodra je de play-offs bereikt.”

Mark Konijnburg is Human Player: ,,Meedoen is voor mij een ongelooflijk waardevolle ervaring. Het biedt niet alleen de kans om samen te werken aan supergave robots, maar het is ook een goede basis voor mijn latere opleiding elektrotechniek. Bovendien is het altijd gezellig om deel uit te maken van dit team.”

Kampioen Hopper Division

Tijdens de wedstrijden verzamel je ranking points. De acht teams met de meeste ranking points gaan, nadat ze hun allianties hebben gekozen, door naar de play-offs. ,,Wij slaagden erin om ons te kwalificeren voor de wereldkampioenschappen in Houston. Dat is zo’n gigantische happening, dat kun je je niet voorstellen. Dan wordt er op acht velden tegelijkertijd gespeeld en elk veld levert een kampioen op. Wij zaten op het Hopper-veld en werden kampioen van de Hopper-division.”

Vanuit die positie gingen ze door naar het ultieme veld: De Einstein. ,,Daar gebeurt het!”, lacht Alida. ,,Uiteindelijk werden we daar vierde en dat is natuurlijk een geweldige prestatie.”

Janieke Treurniet is robot-driver. ,,Het gevoel om aangekondigd te worden en het veld op te stappen voor tienduizenden mensen is echt onbeschrijfelijk. Iedereen heeft zijn steentje bijgedragen aan deze prestatie en dat teamgevoel heeft echt enorme steun opgeleverd tijdens de zenuwslopende finalewedstrijden.”

Megatrots

Megatrots is Alida op haar team. ,,Weet je, ik ga mee om de boel te regelen, logistiek zeg maar. Ik ben zo’n beetje de mama en de oma, maar ik hoor er echt helemaal bij. Het is geweldig om met die jonge mensen op pad te gaan, elke keer weer.”

Je kunt dit artikel ook in de krant lezen. Dank aan Rob van Oirschot voor de foto.

Ik schrijf voor de krant, magazines en allerlei organisaties, altijd op basis van een persoonlijk gesprek of interview waarin ik goed luister en de juiste vragen stel. Zit jij om een goede tekst te springen? Klik hier om contact op te nemen.

Leave a Comment