Hoe krijg je mensen zover dat ze duurzaam willen gaan eten? Niet door ze van alles door de strot te duwen en met een belerend vingertje te zwaaien. Wel door het toegankelijk te maken. ,,Die buffelmozzarella uit Boxtel is zeker zo lekker.”
Buffelmozzarella uit Boxtel of boontjes uit Kenia? Bij Best Voedsel bestel je eten uit de buurt. Tim van Heukelom is (bijna) voorzitter van Best Voedsel, de streekwinkel waar je via een webshop eten uit de regio kunt bestellen. ,,We zijn, om ons aanbod uit te breiden, gaan samenwerken met Brabants Streekgoed. Je kunt hen het best omschrijven als een partij die alles regelt. Van de afspraken met de leveranciers tot de levering van de duurzame producten uit de regio.”
Die kunnen overigens niet rechtstreeks bij hen besteld worden. Van Heukelom: ,,Nee, wij gebruiken hun webshop, maar dan met een Best Voedsel-schil eromheen. Dus ook op dat gebied hebben ze ons ontzorgd. Maar het grootste voordeel is toch wel dat we ons assortiment enorm hebben kunnen uitbreiden.”
Waterbuffelboerderij D’n Buff
Het is allang niet meer ‘alleen maar groente’, wat vroeger mogelijk toch de indruk gaf dat duurzaam eten vooral voor vegetariërs of veganisten bedoeld was. ,,Welnee” lacht Wendy van Oirschot uit Boxtel. Zij is, samen met haar man Frens, eigenaar van Waterbuffelboerderij D’n Buff. Zes jaar geleden schakelden ze om van ‘gewoon’ melkvee naar waterbuffels. Inmiddels scharrelen er zo’n 130 dames rond. ,,En één stier die zelf mag kiezen wie van de dames hij gaat versieren.”
D’n Buff verkoopt niet alleen buffelmelk aan een fabriek, maar allerlei producten aan verschillende partijen. ,,Lokale platforms, boerderijwinkels”, somt Van Oirschot op. Karnemelk, yoghurt en uiteraard ook buffelmozzarella. Via hun eigen winkel verkopen ze ook vleesproducten, afkomstig van hun eigen stiertjes.
De natuur doet echt haar werk
Volgens Van Oirschot is het de beste beslissing die ze ooit hebben genomen, de overstap maken naar de waterbuffels. Het hele gecontroleerde, afgemeten systeem wat nu eenmaal bij het houden van gewoon melkvee hoort, hebben ze los kunnen laten. ,,De buffels en de natuur doen gewoon hun werk. Bij ons geen kunstmatige inseminatie, antibiotica en ‘gemonitor’. De dames eten gras en worden met krachtvoer naar de melkrobot gelokt, waar ze dus alleen heengaan als ze zin hebben.”
De positieve reacties uit de buurt zijn enorm positief. Mensen gaan op een bankje zitten of parkeren hun camper om naar de buffels te kijken. ,,We vinden het geweldig dat zo’n partij als Brabants Streekgoed allerlei initiatieven ondersteunt om lokaal geproduceerd voedsel bij mensen te krijgen. Dus daar leveren we heel graag aan!”
Bestellen bij Best Voedsel kan via hun webshop
Dit artikel kun je ook in de krant lezen. Met dank aan Wendy en Tim voor de foto.
Ik schrijf voor de krant, magazines en allerlei organisaties, altijd op basis van een persoonlijk gesprek of interview waarin ik goed luister en de juiste vragen stel. Zit jij om een goede tekst te springen? Klik hier om contact op te nemen.