Nieuwe stichting Dementievriendelijk Best trekt aan de bel

wilmavervoort-bnnvara-eindhovensdagblad-A-Talent-tekstschrijver-correspondent-pvge Best open dag

Elke 15 minuten krijgt iemand de diagnose dementie. Vrouwen vaker dan mannen, terwijl zij het vaakst mantelzorger zijn. Volgens Stichting Dementievriendelijk Best moeten we de stoelriemen vastmaken. ,,Er komt een grote omslag aan.”

Om die grote omslag aan te kunnen, is de Stichting opgericht. Luud Raaijmakers, de kersverse voorzitter, vertelt er meer over. ,,Er is meer behoefte aan structuur en samenwerking. In Best hadden we al ‘Platform Dementievriendelijk Best’. Daarin zitten diverse professionele organisaties die zich richten op mensen met dementie en hun naasten. Maar alle vrijwilligers die zich bezighouden met deze doelgroep kregen steeds meer op hun bordje, met name door de regelgeving. De Stichting ontlast hen en zorgt voor structuur.”

Waar kan ik terecht?

De Stichting deed samen met Alzheimer Nederland twee scans om boven tafel te krijgen hoe dementievriendelijk Best nu eigenlijk is. Daar is een aantal punten uitgekomen waar ze mee aan de slag kunnen. ,,PR en Communicatie is heel belangrijk. Mensen moeten weten waar ze terechtkunnen en wat de processen zijn. We willen intensiever samenwerken met de gemeente. Plannen voor de langere termijn moeten geactualiseerd worden. Er zijn in het verleden veel mensen getraind in de omgang met een persoon met dementie, maar die kennis moet uiteraard opgefrist worden.”

Een ander belangrijk punt: het wonen. Volgens Raaijmakers geen makkelijk dossier. ,,Een woning splitsen, zodat de mantelzorger kan intrekken, is op zich een geweldig idee, maar blijkt in de praktijk lastig te realiseren. We krijgen steeds meer inwoners in Best en mensen worden steeds ouder. Waar gaan we die mensen laten? Tegelijkertijd neemt het aantal werkende mensen af. Er komt een gigantische kostenpost en zorgvraag op ons af.”

Geld EN mensen nodig

Een goede samenwerking met de professionele organisaties van het platform is belangrijk om al die ontwikkelingen het hoofd te kunnen bieden. ,,We willen hen triggeren. Ideeën hebben we genoeg, maar we kunnen het niet alleen. Alleen al voor het geven van training heb je veel mensen nodig. En geld natuurlijk ook.”

Wat heel belangrijk is: mensen ‘erbij houden’. ,,Dementie en eenzaamheid gaan steeds vaker hand in hand. 80% van de mensen met dementie zit thuis, zonder indicatie. Als we hen niet blijven betrekken, vereenzamen ze compleet. Door hen te prikkelen, hen mee te nemen, kunnen we het ziekteproces vertragen.”

Volgens secretaris Henk van den Heuvel is het belangrijk dat mensen de stichting weten te vinden. ,,Mensen kunnen me bereiken via de mail.”

Lees dit artikel ook in het Eindhovens Dagblad.

Ik schrijf voor de krant, magazines en allerlei organisaties, altijd op basis van een persoonlijk gesprek of interview waarin ik goed luister en de juiste vragen stel. Zit jij om een goede tekst te springen? Klik hier om contact op te nemen.

Leave a Comment