De wereld draait OOK om vrouwen en dat mag gezegd en gehoord worden. ,,De deur staat nog maar op een kier!”
Vrouwen komen veel vaker dan ‘vroeger’ voor zichzelf op; delen veel meer wat hen raakt. Vooral bekende vrouwen komen daarmee in het nieuws. Bridget Maasland vindt dat ook ONbekende vrouwen hun verhaal kwijt moeten kunnen. Haar online community Grapes maakt dat mogelijk.
Spoelinkje?
Als er iets redelijk vanzelf gaat, is het wel ouder worden. De manier waarop dat gebeurt verschilt nogal tussen mannen en vrouwen. Lange tijd (en misschien nog steeds wel trouwens) was een oudere man op een of andere manier aantrekkelijker dan een oudere vrouw. Zijn grijzende slapen geven hem een gedistingeerd uiterlijk, die van haar worden ‘uitgroei’ genoemd en moet ze daarmee niet snel naar de kapper voor een spoelinkje?
Het beeld van vrouwen moet worden bijgesteld
Natuurlijk draait de wereld minder om mannen dan vroeger het geval was, maar als je er echt induikt schrik je je als vrouw toch nog steeds kapot. Zo gelijkwaardig zijn we nu ook weer niet. Op het gebied van gezondheidszorg, werk en relaties trekken vrouwen nog steeds aan het korte eind. Er is altijd vanuit het standpunt van de man geredeneerd en dat tij kun je niet zomaar keren. Maar dat dat moet gebeuren, daar kan geen twijfel over bestaan. Om dat te bereiken zal de blik op vrouwen echt structureel bijgesteld moeten worden en enigen die dat op gang kunnen brengen, zijn de vrouwen zelf.
Bridget erkent dat er best al het een en ander veranderd is, maar nog lang niet genoeg. ,,De deur is op een kier gezet. De Me-Too beweging, het feit dat steeds duidelijker wordt dat medisch onderzoek vrijwel altijd op het mannenlichaam is gebaseerd, de effecten die de overgang met zich mee kan brengen; allemaal onderwerpen die veel beter op de agenda staan dan vroeger. Maar er hoeft maar weinig te gebeuren en de deur knalt weer dicht!”
Via Grapes kunnen vrouwen ervaringen delen
Volgens haar is het tijd dat vrouwen gehoord worden, echt gehoord dus. En dat er geluisterd wordt. ,,Wat er tot op heden ook allemaal al is gezegd en verteld over waar vrouwen mee te maken krijgen: het heeft nog niet genoeg effect gehad. Het gaat niet alleen over de overgang, maar tegelijkertijd is dat wel een gigantische issue. Verschillende bekende Nederlandse vrouwen hebben daar hun verhaal inmiddels over verteld. Dat is een belangrijke eerste stap, want daarmee komt er aandacht voor. Maar ik richt me tot de Onbekende vrouwen en moedig hen aan om hun verhalen en ervaringen te vertellen. Hoe meer hoe beter! Want dan komt er ontzettend veel kennis vrij die gedeeld kan worden en waar vrouwen hun voordeel mee kunnen doen. Ik roep vrouwen op om zich te laten horen, om onze krachten te bundelen. Dat kan via Grapes.”
Anderhalf jaar geleden begon Bridget al een community op Facebook, waar zo’n 7000 vrouwen aan meededen. ,,Maar lang niet iedereen zit op Facebook, dus daarom ben ik begonnen met Grapes. Een online community waar je gratis lid van kunt worden en met je verhaal en je vragen terechtkunt. De reacties zijn zo positief! Vrouwen krijgen erkenning, antwoorden en komen erachter dat ze er niet alleen voor staan.”
Age like fine wine
Grapes gaat eigenlijk over meer dan de overgang; Bridget gebruikt de term ‘fine aging’. Op een mooie manier ouder worden, een manier die bij jou past. Age like fine wine. Bekende en onbekende vrouwen vertellen erover op Grapes. Om ‘fine’ te kunnen ‘agen’ is het wel belangrijk dat je weet wat er mentaal en fysiek met je gebeurt op het moment dat je richting de overgang glijdt.
,,Het is veel meer dan opvliegers krijgen en je figuur zien veranderen. De kracht van hormonen, die de overgang veroorzaken, is ongekend. Er wordt van alles getriggerd. Zo kunnen oude trauma’s op gaan spelen. Ineens krijg je een onverklaarbare (denk je althans) hekel aan iemand bijvoorbeeld. Je voelt dat er van alles met je aan de hand is, maar zolang je nog regelmatig menstrueert denkt niemand, jijzelf waarschijnlijk ook niet, aan de overgang. Maar toch begint bij vrijwel elke vrouw de pre-menopauze al tussen haar 40ste en 45ste jaar. Dan steken de eerste signalen de kop op.”
Wanneer je besluit met je klachten naar de huisarts te gaan, is de kans groot dat er een verkeerde diagnose wordt gesteld. ,,Voor je het weet krijg je antidepressiva voorgeschreven of krijg je te horen dat je ‘gewoon een burn-out hebt’. Daar schiet je natuurlijk niks mee op! Eigenlijk zou je naar allerlei specialisten moeten worden doorgestuurd: een gynaecoloog en een psycholoog om maar eens wat te noemen. Het hele taboe rondom hormonen en HST (hormoonsuppletietherapie), zou moeten verdwijnen, want al die horrorverhalen die vrouwen afschrikken … die kloppen allang niet meer. Je moet aan krachttraining gaan doen, om je lijf fysiek sterker te maken. Echt, met de juiste adviezen en aanpak kun je de scherpe randjes van de overgang weghalen.” Dat is dus wat je, grotendeels, zelf kunt beïnvloeden.
Lang leve de sisterhood!
Dat gaat lang niet altijd op voor hoe jouw omgeving naar je kijkt. Zowel door botte mannen als geniepige vrouwen kun je het flink voor je kiezen krijgen. ,,Die hele zogenaamde ‘sisterhood’ is toch nog ver te zoeken. Vanuit Grapes begin ik die nu daadwerkelijk te ervaren, maar er zijn nog steeds genoeg vrouwen die graag commentaar op me leveren. Ik snap wel dat ik, omdat ik nu eenmaal meer in de schijnwerpers sta dan de gemiddelde vrouw, daar een grotere kans op maak, maar leuk is anders. Ben ik afgetraind, dan ben ik weer niet sexy of ik word er niet jonger op! Dat is toch ook niet de bedoeling, denk ik dan. Dat ik jonger word, bedoel ik. Het is juist de bedoeling dat ik ouder word! Ik ga niet negatief of kwaad reageren op zulke opmerkingen.´
Kill them with kindness
Wat is jouw ultieme tip voor vrouwen die voelen dat ze vanwege hun leeftijd een soort van negatief benaderd worden? ,,Niet boos reageren maar wel laten merken dat hun gedrag belachelijk is. ‘Kill them with kindness’, dat is mijn motto.”
Op 9 november verschijnt Bridgets’ boek ’ Hoe word ik vijftig’. Haar podcast ‘Age like fine wine’ is te beluisteren via Grapes met gasten zoals Katja Schuurman, Nazmiye Oral, Daphne Bunskoek en Sylvana Simons. Binnenkort komt ook de podcast ‘Komt een vrouw bij de dokter’ uit; hierin gaat Bridget met deskundigen in gesprek over de (pre)menopauze.
Inschrijven bij Grapes is gratis. Meer informatie vind je op mygrapeskin.com