Ondernemersfonds Best is professionele spreekbuis, gesprekspartner en organisator en heeft ook nog eens een gevulde portemonnee.
Bestse ondernemers hebben wel oren naar een instantie die hun zaken behartigt, ideeën wil uitvoeren EN de boel goed kan organiseren. Ook de politieke partijen zijn welwillend. Als de raad instemt, kan het fonds op 1 januari 2025 officieel van start.
Drie trekkingsgebieden
Het fonds bestrijkt drie trekkingsgebieden, dat zijn deelgebieden die economisch/geografisch bij elkaar horen. In dit geval de industrieterreinen, het buitengebied van Best en de kernen (Heivelden, Wilhelminadorp, centrum etc.).
Frits Rutten en Patrick van de Sande zijn de aanjagers van dit initiatief en hebben de afgelopen tijd bij allerlei partijen de meningen gepeild. Zien de lokale ondernemers het nut in van een ondernemersfonds en zo ja: waarom?
Behoefte aan krachtige partij
Volgens Rutten verliepen de gesprekken positief. ,,Er is behoefte aan een partij die zaken op de rit kan zetten, professioneel met de gemeente kan onderhandelen en ondernemers met elkaar kan verbinden. Geen netwerkorganisatie dus, maar een partij die daadwerkelijk praktisch kan doorpakken. Dat zijn we en dat kunnen we, omdat we niet voor ieder wissewasje ergens om geld hoeven te vragen. We hebben een jaarbudget van rond de 350.000 euro.”
Hoe ze aan dat geld komen? Door een kleine toeslag op basis van de WOZ-waarde van het zakelijk vastgoed. Dat zal door de gemeente worden geïnd en vervolgens worden overgeheveld naar de bankrekening van het Ondernemersfonds. De bijdrage aan het fonds is verplicht. ,,We willen geen ‘freeriders’, die niets bijdragen maar wel meeprofiteren.”
Beide mannen benadrukken dat het fonds de gelden beheert en dat de gemeente daar geen zeggenschap over heeft. Ook kan de gemeente hen geen taken opleggen. ,,Alles wordt in een convenant vastgelegd”, aldus Rutten.
Iedereen doet mee
Denk niet dat alleen commerciële organisaties meedoen. Van de Sande: ,,Nee, het is zowel de profit als de non-profitsector. Ook zorgorganisaties en verenigingen dragen bij. Dus ook Best Vooruit en Wilhelminaboys, om maar eens een voorbeeld te noemen.”
Ondernemers kunnen in het bestuur en in werkgroepen plaatsnemen. “Het gaat altijd om het collectief en niet om de belangen van specifieke grote ondernemers.” Zo’n bestuur zou er best eens verrassend uit kunnen zien. ..Bijvoorbeeld een directeur van een basisschool of de voorzitter van een voetbalclub. Daarmee krijg je een heel frisse kijk op zaken en wordt elke vorm van belangenverstrengeling vermeden.”
Kruisbestuivingen spelen ook een grote rol. Door een zorgorganisatie te laten optrekken met het onderwijs, kunnen mooie dingen ontstaan. ,,Denk bijvoorbeeld aan een lespakket waardoor leerlingen leren over zorg. Iets waar ze zich normaal gesproken misschien niet zo mee bezig houden, terwijl ze er in de toekomst natuurlijk wel mee te maken krijgen.”