,,Een klomp is duurzamer dan een sneaker!”

wilma vervoort schrijver spreker facilitator inhuren heerbeeck bata

Inmiddels is het een traditie: de Heerbeeckweek die de school samen met Erfgoedvereniging Dye van Best en Best Duurzaam organiseert. Hij is specifiek bedoeld voor leerlingen uit leerjaar 2 van het lyceum. De thema’s? Een stukje geschiedenis en duurzaamheid. ,,In het begin denken sommige leerlingen wel ‘pfff’ maar aan het eind van de week zijn ze toch enthousiast! Ze snappen dan dat een klomp veel duurzamer is dan een sneaker!”

Karen Veeneman en Inge de Laat, docenten van het Heerbeeck, hebben de organisatie dit jaar op zich genomen. Ze werken nauw samen met Corinne der Kinderen van de Erfgoedvereniging en Annemarie Dekker van Best Duurzaam.

Leerlingen maken allerlei uitstapjes

,,En die samenwerking is heel fijn, want zij hebben een groot netwerk in Best en kunnen via hun connecties met de kinderen diverse uitstapjes maken. We krijgen een rondleiding bij Molen de Volharding, bezoeken Batadorp en gaan naar Decathlon voor een sneakerworkshop.”

De kinderen trekken in groepjes van vier op en maken samen allerlei opdrachten. ,,In het begin van de week horen we sommige leerlingen wel zuchten: alwéér over die voetafdruk en die duurzaamheid?? Maar gaandeweg raken ze enthousiast en je merkt dat ze zich aan het eind van de week veel bewuster zijn van wat hun impact is.”

Batadorp deed 90 jaar geleden al wat ASML nu doet

En dan de geschiedenis. Die herhaalt zich. We zien ASML zoeken naar medewerkers en nadenken over hoe ze die toch allemaal moeten huisvesten en faciliteren. De Bata draaide daar zo’n 90 jaar geleden haar hand niet voor om en stampte een hele woonwijk uit de grond, inclusief scholen. ,,Dat was in die tijd echt heel bijzonder.”

,,De leerlingen doen een speurtocht in de wijk en lossen al speurend een aantal opdrachten op. Ook maken ze een eigen versie van de Batakoerier, een krant die al in 1944 door de Bata werd uitgebracht.

Open brief aan de gemeenteraad over duurzaamheidsbeleid

In groepjes van twee schrijven de leerlingen ook nog een soort van open brief aan de gemeenteraad. Daar vertellen ze niet alleen wat ze allemaal hebben opgestoken in de Heerbeeckweek, maar doen ze ook een oproep aan de raad om duurzaam beleid te voeren. De beste open brief wordt in Groeiend Best gepubliceerd.

Aan het eind van de week wordt er op school een presentatiemarkt georganiseerd. Daar kunnen de leerlingen hun eindresultaten laten zien. Niet alleen aan hun ouders; ook aan een zevenkoppige jury die bestaat uit vertegenwoordigers van Dye van Best, Groeiend Best, Best Duurzaam, twee wethouders plus de directeur van het Heerbeeck. Er zijn diverse prijzen te winnen.

Met dank aan Corinne der Kinderen voor de foto. Het artikel staat ook in het Eindhovens Dagblad.

Zoek je iemand die jouw gedachten kan vertalen naar een mooi en toegankelijk verhaal? Neem eens contact met me op om erover te sparren!

Leave a Comment