Er gebeurt heus wel wat in De Vleut, aldus Jos Nooren, eigenaar van BestZoo. Ongeveer zeven jaar gelden staken de gemeente Best en hij de koppen bij elkaar om meer recreatiemogelijkheden in De Vleut te realiseren. Het plan was ambitieus en voorzag in het neerzetten van gebouwen, het aanleggen van wandelpaden, een rotonde en een parkeerterrein. Maar er is maar weinig voortgang te zien in het gebied.
Het idee was om een levendige omgeving te creëren waar mensen graag hun tijd doorbrengen. Denk aan een theetuin, een minicamping, een speeltuin en mooie wandelpaden. Er zou een Poortgebouw/Bezoekerscentrum komen, deels met een educatief karakter, deels met horeca en een vergadercentrum.
Initiatieven blijven steken
Om die bezoekersstroom te faciliteren werd een groot parkeerterrein aangelegd en zelfs een rotonde. Alleen, die bezoekers zijn er niet of nauwelijks. De ontwikkelingen zijn blijven steken en het Poortgebouw bestaat alleen nog maar uit ruwbouw. En dat zorgt ervoor dat alle andere initiatieven ook ‘on hold’ staan. Wat is er eigenlijk aan de hand?
De krant heeft bij een aantal Bestenaren haar licht opgestoken. Hubertine van den Biggelaar uit Best verbaast zich over de gang van zaken. ,,Ik vraag me af waarom er al zo lang geen activiteit is daar. Ik erger me er ook een beetje aan.” Paula Goossens en Marion Bruurs snappen het ook niet. ,,En het is toch eigenlijk te gek dat we daar niks over te horen krijgen?”
Alles kost tijd en ook heel veel geld
Jos Nooren moet ervan zuchten. Hij erkent dat de plannen nog niet zijn afgerond. Maar tegelijkertijd vindt hij dat er heus wel wat gebeurt in de Vleut. Vorig jaar opende hij het nieuwe Entréegebouw naar zijn dierentuin. De bouw daarvan heeft volgens hem maar liefst 10 jaar in beslag genomen.
,,Weet je, alles kost gewoon heel veel tijd. Dat zit niet alleen in het aanvragen van vergunningen en het wijzigen van bestemmingplannen, maar ook in het bouwen zelf. En dan was er natuurlijk nog de coronaperiode. Toen liepen de inkomsten sterk terug en dan kun je niet gewoon maar blijven investeren en bouwen alsof er niks aan de hand is. En daarbovenop komt nog eens dat de bouwkosten ook de pan uit zijn gerezen.”
Hij besloot daarom om de bouw van dat centrum dan maar zelf op zich te nemen. ,,Maar dat is natuurlijk een flinke investering en ik kan geen ijzer met handen breken. In ieder geval staat de ruwbouw er nu. Ik ben wel in gesprek met de gemeente om te kijken hoe we het plan nu verder kunnen uitrollen.”
Reactie van de gemeente Best
De gemeente Best laat weten dat zij destijds 165.000 euro in het gehele plan heeft gestoken. ‘De overige investeringen zijn betaald door provinciale subsidie en door de heer Nooren.
‘Zodra het poortgebouw er is, met een goede exploitatie daaronder, gaat dit samen met de natuurpoort bijdragen aan natuurrecreatie, educatie en bewustwording van duurzaamheid en natuurbehoud’, is de overtuiging van de gemeente Best.
Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dat Best in gesprek is met Nooren ‘om met inzet van de gemeente de afbouw, ingebruikname en exploitatie van de natuurpoort te realiseren’. Dit betekent niet dat Best er nog meer geld in gaat steken, aldus een woordvoerder: ‘We zijn niet voornemens investeringen te gaan doen of om de heer Nooren een financiering te verstrekken’.
Je kunt dit artikel ook in het Eindhovens Dagblad lezen.
Een stuk tekst schrijven lijkt makkelijker dan het is. Ik kan je helpen om alles wat in jouw hoofd zit goed te verwoorden. Neem maar eens contact met me op.