Anne-Miek en haar team puzzelen vliegensvlug

0
1209
NK Legpuzzelen

“We zijn dol op puzzelen bij ons in de familie” aldus Anne-Miek van Houtum. “En speciaal op de puzzels van Jan van Haasteren. Die zijn wel zo leuk!” Dat vinden wel meer mensen en zo worden er dus Nederlandse kampioenschappen legpuzzelen georganiseerd waarbij de deelnemende teams zo’n Jan van Haasteren puzzel als de bliksem in elkaar moeten zien te krijgen. Er zitten 4 man in zo’n team dus je kan elkaar behoorlijk in de weg zitten. Een strategie zou dus goed uitkomen.

“Nou, wij kiepen de doos leeg en we beginnen gewoon”, lacht Anne-Miek. “We sorteren kleuren en dan begint er bijvoorbeeld iemand aan de randjes. En vaak wisselen we ook even van stoel want dan krijg je een heel andere kijk op de puzzel.” De winnende tijd vorig jaar betekende dat elke vier seconden een puzzelstukje goed was neergelegd. Dat klinkt misschien nog wel als te doen, maar vergeet niet: je moet 1000 stukjes doen met 8 handen tegelijk!

Anne-Miek deed vorig jaar voor het eerst mee. “We hebben niet gewonnen maar wel ons persoonlijk record verbeterd” vertelt ze “Ik weet eigenlijk wel zeker dat, als er twee zouden puzzelen en twee zouden sorteren, we dan sneller zouden kunnen gaan. Maar dat is voor die twee sorteerders behoorlijk saai! We doen vooral mee voor de gezelligheid, maar er zijn teams die spelen ECHT om te winnen!”

Er doen genoeg teams mee om het maar eens zachtjes uit te drukken. Vorig jaar 246! Daarvan gingen er 28 naar de finale. De verwachting is dat er dit jaar nog meer mensen op af komen zodat er uiteindelijk zo’n 35 tot 40 teams in de finale zitten. Maar eerst zijn er de voorrondes. Anne-Miek en haar team BestGeHaast doen mee in oktober in Reek. “Het is gezellig hoor, tijdens die voorrondes” vertelt ze. “We beginnen met het volkslied te zingen en dan duiken we met zijn allen op de ingepakte puzzel!”

De puzzels van Van Haasteren zijn inmiddels wereldberoemd. Ze kenmerken zich door vrolijke kleuren en elementen die je altijd terug ziet komen. Bijvoorbeeld de haaievin, het zelfportret van Jan, Sinterklaas en ook een kunstgebit. Inmiddels worden ze verwoed verzameld. De vintage-modellen zijn populair maar ook de modellen die weer opnieuw worden uitgebracht. Anne-Mieks zoon heeft zo’n 400 van die puzzels en een aparte kamer in zijn appartement om ze op te bergen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.