EEHT, lunchroom en werkatelier Best: Hoe is het na 1 jaar?

0
329
eeht-lunchroom-best
eeht-lunchroom-best

Mijn allereerste krantenartikel dat ik ging schrijven voor het Eindhovens Dagblad ging over EEHT. Dus ik vond het keispannend!

Officieel open

Ze waren op dat moment (ergens in januari) nog niet officieel open maar volop aan het oefenen. Ik sprak toen met Maria en Wilma, een van de mensen die daar werkt. Vervolgens gingen ze op 15 februari officieel open.

Al de voorbereidingen die eraan vooraf gingen en uiteraard de enthousiaste inzet van iedereen die er werkt hebben hun vruchten afgeworpen. Nu, 10 maanden later, kan gesteld worden dat de missie méér dan geslaagd is!

Talentgesprekken

Bij EEHT werken mensen die vanwege een beperking een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Maar dat wil niet zeggen dat ze niet kunnen of willen werken. Ze hebben alleen de juiste begeleiding nodig en het is vooral belangrijk om van te voren duidelijk te krijgen wat iemand wel en niet wil doen.

Stichting Cello, waar EEHT onder valt, heeft diverse initiatieven ontplooid waar deze mensen aan de slag kunnen. Daarom worden er talentgesprekken gevoerd om boven tafel te krijgen waar iemand naar op zoek is en het best gedijd. Zo kun je bij EEHT kiezen of je in de keuken wilt werken, het leuk vindt om gasten te bedienen of toch liever rustig aan de gang gaat in het werkatelier waar allerlei opdrachten worden uitgevoerd. Van montagewerkzaamheden tot inpakklussen.

Missie geslaagd!

Maria Bekkers werkt bij Cello en heeft EEHT onder haar hoede. Ze blikt terug op een succesvolle periode. “Onze missie is geslaagd. We wilden mensen uit Best een goede dagbesteding aanbieden op basis van hun talent. En dat is gelukt! En ook de gasten zijn enthousiast. Niet alleen over de gerechten die we serveren, maar ook over de bediening en de inrichting.”

Ik sprak nog even met Ilona, die ik elke keer als ik bij EEHT kom wel tegen het lijf loop. Zij is gastvrouw en vertelt: “Ik ben allround geworden. Ik bedien de gasten maar soms vraagt de leiding me ook om over iets in de keuken mee te denken.” Ze heeft meer en meer verantwoordelijkheden gekregen in de afgelopen maanden en is daar mooi ingegroeid. Het werk mee naar huis nemen, daar zit wel een klein risico volgens Ilona. Ze woont namelijk met haar collega’s ook nog in hetzelfde huis en dan is het wel eens lastig om niet alsmaar over het werk te praten.

THEE

Het thema binnen EEHT is THEE. Dat zie je overal terugkomen, vooral in de zelf samengestelde theesoorten. Maria vertelt dat twee mensen momenteel een opleiding volgen tot theesommelier. “Als je het doet, moet je het ook goed doen en dus investeren. We gaan het thema Thee nog verder uitwerken. Dat gaat misschien iets minder snel dan we gedacht hadden, maar we houden de focus. En trouwens, verbeterpunten zijn er altijd.”

Maria is het meest trots op het feit dat de medewerkers zo enthousiast zijn. En ook op het feit dat alle gerechten zelf gemaakt worden. Elk koekje is zelfgebakken en het gaat zover dat zelfs de moeder van één van de begeleiders flinke pannen verse erwtensoep maakt die bij EEHT als Oma’s erwtensoep grif aftrek vindt.

Zaterdag open

De gasten van EEHT gaven al snel na de opening aan dat ze het zo jammer vonden dat EEHT niet op zaterdag open was. Na overleg besloot het team per 1 september om daaraan gehoor te geven. Dat vroeg wel wat van de flexibiliteit van iedereen, maar het is gelukt. “Ik krijg dan een andere dag door de week vrij” vertelt Wilma. Ze werkt als gastvrouw maar is ook dol op strijken. Regelmatig gaat ze in het werkatelier in haar strijkkamer aan de slag. “Dat is heerlijk rustig. Ik kan doen wat ik leuk vind en het is heerlijk om zo dicht bij huis te werken”.

De ambities voor 2019? Meer contacten leggen in de wijk. Bijvoorbeeld boodschappen doen voor de bejaarden. En nog meer samenwerken met lokale leveranciers.

Met dank aan Omroep Best voor de foto!

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.