Event: Lezing Brabantse Heksen 13 november om 20 uur in Prinsenhof Best

0
236
Heksenprocessen Brabant

Erfgoedvereniging Dye van Best heeft Aad Engelfriet uitgenodigd om ons te vertellen hoe heet het er in de Renaissance (vanaf de 16e eeuw) aan toe ging! In 1595 werden in onze regio in 1 week tijd maar liefst 16 vrouwen gewurgd en verbrand op de Strabrechtse heide!

De mannen die hier achter zaten waren Erasmus van Grevenbroek, Heer van Mierlo en Lierop en Bernard van Merode (Heer van Asten).  Zelfs de dienstmeid van de Geldropse pastoor werd opgepakt. Gelukkig maakte de pastoor (Adam Weijns) zich sterk bij de Bisschop en voorkwam zo dat zij op de brandstapel terechtkwam.

In totaal werden er tot 1700 zo’n 40.000 tot 100.000 mensen vervolgd, hoe kon dat toch gebeuren? Wat was de rol van de kerk daarin?

Aad Engelfriet gaat het ons allemaal vertellen, en hij legt daarnaast nog uit waar allerlei “bijgeloven” vandaan komen, dus over het getal 13 en zwarte katten bijvoorbeeld. Veel mensen denken bij heksen aan Walt Disney en de sprookjes van de Gebroeders Grimm. Er zijn mensen die zich “Wicca’s” noemen en teruggrijpen naar Druiden en Barden.

Aad is een erkend specialist op het gebied van de Nederlandse en Europese Geschiedenis. Zijn studies worden vaak gebruikt als referentiemateriaal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.