Het ONS-gevoel zit in het DNA van 60-jarige KBO-Best

0
231

Senioren op de kaart zetten en opkomen voor hun belangen. De doelstellingen van KBO Best zijn over de afgelopen 60 jaar eigenlijk niet veranderd. Als onderdeel van de Seniorenraad zijn zij inmiddels een belangrijke sparringpartner geworden voor de gemeente. Want ze zetten zich niet alleen in voor hun leden, maar voor alle senioren in Best.

Gaston Slagers, sinds 3 jaar voorzitter van KBO-Best, vertelt dat ze inmiddels meer dan 1700 leden hebben, met name het laatste jaar is het aantal fors toegenomen. “Mensen sluiten zich aan omdat ze ergens bij willen horen; zij voelen steeds meer dat de maatschappij individualiseert. Dat gaat ten koste van het solidariteitsgevoel. Wij van KBO-Best schrijven Solidariteit nog met een hoofdletter. Het ONS-gevoel zit ons DNA. Iedereen is welkom bij ons en al onze activiteiten zijn expres laagdrempelig. We willen dat iedereen mee kan doen.”

Zo maakte Gaston een deal met de Makro waar zijn leden voor 6 euro een driegangen-maaltijd kunnen gebruiken. Die bijeenkomst vindt eens in de 6-7 weken plaats. “We begonnen voorzichtig met 20 man, nu hebben we een maximum in moeten stellen van rond de 40 man. Altijd vol. Onze vrijwilligers serveren dan het eten uit. Met Zuidzorg hebben we ook iets soortgelijks geregeld.”

Veel activiteiten zijn erop gericht om senioren “naar buiten” te krijgen, samen eten, gezellig ergens naar toe gaan, kortom: zorgen dat mensen elkaar kunnen ontmoeten. Want de eenzaamheid ligt ook in Best op de loer. In oktober vindt de Week van de Eenzaamheid plaats. “Waarom is dat een week? We zouden daar voortdurend aandacht aan moeten geven!” vindt Gaston. Zijn vrijwilligers gaan regelmatig bij ouderen op bezoek, worden ook getraind om eenzaamheid te signaleren want mensen die zich eenzaam voelen geven dat lang niet altijd zelf aan.

Elk jaar doet KBO-Best mee met de grote clubactie van Rabobank Het Groene Woud. Het geld dat vorig jaar zo werd opgehaald ging naar het Krasse Knarren volkstuinproject in d’Oude Bogten. Dit jaar willen ze de nieuwe speeltuin in Wilhelminadorp ondersteunen. “Plekken waar senioren anderen kunnen ontmoeten dus. We richten ons niet alleen maar op interne activiteiten maar willen iets betekenen voor alle senioren in Best. Ik denk dat wij ons daarmee onderscheiden van andere verenigingen.”

Het jubileum wordt flink gevierd met een voorstelling in de Lidwinakerk, een feestavond in ’t Tejaterke en een eucharistieviering.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.