Jongerencentrum ToDo bezig met groot SkatePark

0
2208

ToDo is, samen met de Jeugdraad van Best en de Raad van Skate, bezig om de financiering te regelen voor de bouw van een groot SkatePark op hun terrein. De gemeente Best heeft 3 splinternieuwe toestellen besteld maar heeft ook aangegeven dat zij geen budget hebben om het gehele park te financieren. Want dan praten we toch al gauw over een investering van om en nabij de twee ton.

Dat betekent dat ToDo zelf het geld bij elkaar moet zien te krijgen. “Alleen met donaties en sponsoren gaat dat niet lukken” zegt Thijs Schaffers. “Denk bij dit soort bedragen ook aan crowdfunding en Europese subsidies. Maar er is nogal wat expertise voor nodig om dat soort zaken te regelen. En … je moet dan ook bekend zijn bij mensen. Dus we organiseren van alles en nog wat om onze plannen en het skaten op de kaart te zetten. Een van die dingen is bijvoorbeeld een skate-event zoals we dat gisteren hebben gehad en dat op 2 september nog eens plaatsvindt.”

Eerst stonden er skatetoestellen door heel Best verspreid. Maar dat schoot niet echt op.
“Skaters willen een goeie run kunnen maken en dat gaat niet als de skatetoestellen verspreid staan door heel Best” vertelt Thijs “En het gaf ook wel overlast, zo tussen de woonhuizen. Bij ToDo dachten we toen: zou het niet iets zijn om die toestellen bij ons neer te zetten? Wij zitten niet tussen de woonhuizen, er is begeleiding aanwezig èn er kan EHBO verleend worden. We zijn met de gemeente, de jongeren en de buurten in gesprek gegaan om te kijken of we de toestellen naar ToDo konden halen. En uiteindelijk vond iedereen dat een goed plan.”

Thijs vervolgt: “Er wordt iedere dag ge-skate hier! En met die skate-events proberen we nog meer bekendheid te genereren. We houden die daarom heel laagdrempelig. Gratis entree, je mag lekker gebruik maken van de toestellen en als je wilt kan je meedoen met de wedstrijden maar dat hoeft niet persé. Er zijn leuke prijzen te winnen. ”

De jongeren zelf helpen ook mee met het realiseren van het skatepark. “En ja, dan loop je gelijk tegen het feit aan dat die groep steeds wijzigt. Als ze een jaar of 15 zijn komen ze hier binnen, maar op hun negentiende gaan ze andere dingen doen. Dan vertrekken ze en dan is het natuurlijk wel belangrijk dat er aan de onderkant weer nieuwe jongeren bijkomen. Want anders droogt het op.”

Een paar jongeren uit Eindhoven hebben ook meegedaan aan het skate-event. zij komen oorspronkelijk uit Eindhoven maar dragen ToDo (en Thijs!) een warm hart toe. Het zijn toegewijde skaters die altijd bezig zijn met nieuwe stunts. En ja, daar horen de nodige blessures bij, maar daar zitten ze niet zo maar. “Ach ja, je schiet door je enkel of je arm raakt uit de kom. Ach, it’s all in the game!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.