Kim van Children for needs uit Best helpt kinderen in Kameroen

0
481

Het begon met een stage in Kameroen die Kim deed in het kader van haar HBO Verpleegkunde-opleiding. Ze raakte daar zo van onder de indruk dat ze toen al wist dat ze na haar opleiding terug zou gaan. En dat deed ze dan ook.

Eind 2010 vertrok ze, ze werkte in kleine, lokale ziekenhuisjes en deed van alles wat in Nederland (als verpleegkundige) nooit zou kunnen: bevallingen, assisteren bij operaties. “Er zijn daar niet zoveel regels”, zegt Kim onderkoeld. Ze zag ook dat er niet zoveel hulp was, of liever gezegd: geen, voor kinderen met medische problemen die geen ouders of familie meer hebben of geen geld.

Na een jaar werken besloot ze een Stichting op te richten om die kinderen te gaan helpen. Dat is Needs for Children geworden.  “Maar ik heb dat natuurlijk niet alleen gedaan”, vertelt Kim. “Zonder ons mam was dat nooit gelukt! Die begon hier in Best van alles te organiseren en heeft veel vrijwilligers weten te vinden die ons nog steeds helpen. Ik had in het ziekenhuisje waar ik werkte een kantoortje van waaruit ik de stichting runde. Als ze me nodig hadden hielp ik natuurlijk ook mee in het ziekenhuis”. En wel voor niks, want ze leefde van haar spaargeld. Af en toe ging ze even terug naar Nederland, om bij te werken zoals ze dat noemt. Dan kon ze er daarna weer een tijdje tegen.

De Stichting werkt heel nauwgezet. “We hielpen vroeger echt elk kind. Maar nu kijken we toch eerst of de familie ook wat kan doen, want er moet wel commitment zijn. Zij moeten het nl. op een bepaald moment wel van ons kunnen overnemen, anders is alles voor niks geweest. Kijk, als een kind echt hulp nodig heeft en er is echt geen familie, dan helpen we natuurlijk wel. Maar we zoeken het eerst goed uit!”

Je hoeft je niet af te vragen waar de opgehaalde gelden blijven, dat maakt Kim volkomen duidelijk op de website.  “Onze jaarverslagen zijn volledig transparant. Er blijkt overduidelijk uit dat al het geld naar de kinderen in Kameroen gaat en dat er niks aan de strijkstok blijft hangen!”
Om aan dat geld te komen organiseert ze bijvoorbeeld tweedehands-kledingparty’s. Mensen brengen hun tweedehands kleding bij Kim zodat ze die kan verkopen. Niet alleen tijdens de party’s overigens, want De Bloemerie aan de Julianaweg in Best heeft ruimte beschikbaar gesteld om kleding en tassen te etaleren. En die kunnen daar uiteraard dan ook meteen aangeschaft worden.

“Mensen willen wel graag iets kopen en op die manier een bijdrage leveren aan een goed doel. Maar gewoon geld geven, daar zijn ze minder voor te porren! Maar zo gaat het ook goed. En ja, geld vragen aan een grote hulpverleningsinstantie …. dat past niet zo goed bij ons want dat duurt gauw een paar maanden. En wij hebben juist vaak projecten waar ineens geld voor nodig is.” Toch is de stichting erin geslaagd om vorig jaar een groot weeshuis te bouwen in Kameroen. “Ja, dat moest ook weer vlug vlug! Maar het is wel gelukt!” lacht Kim.

Dus: heb je kleding over of wil je op een andere manier een bijdrage leveren: kijk op de website www.needsforchildren.nl en zoek contact met Kim!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.