Marco Bakker en koor Brabantzangers: Stille Nacht in Lidwinakerk

0
292
Marco Bakker en koor Brabantzangers
Marco Bakker en koor Brabantzangers

Bijna 300 bezoekers genoten zaterdagavond van het Eindejaarsconcert in de Lidwinakerk in Best. Het mannenkoor De Brabantzangers uit Eindhoven traden samen op met Marco Bakker en zongen diverse liederen die perfect in deze Kersttijd passen. Met name de finale, de Duitse versie van Stille Nacht, Heilige nacht, waarbij het publiek werd uitgenodigd om mee te zingen, was zeer indrukwekkend.

Uitgebreid programma

Het was een uitgebreid programma dat niet alleen maar uit echte Kerstliedjes bestond trouwens. Er waren ook stukken uit de opera Die Zauberflöte en de musical Les Misérables te beluisteren en daarnaast zong het koor nummers van U2 en Paul Simon. Marco Bakker zong onder andere Perhaps love van John Denver. Een mooi gevarieerd programma.

Marco Bakker

Ik had het genoegen om even met Marco Bakker te kunnen praten. Hij vertelde dat dit een hele drukke tijd van het jaar is, dit was bijvoorbeeld al zijn zesde optreden van deze week. Dat heeft in ieder geval geen invloed op zijn stem want die was onverminderd prachtig en krachtig. Hij probeert wat minder op te treden maar er staat steeds van alles op het programma. Volgende zomer is er weer een grote productie en ook met Pasen wordt het weer druk. Kortom, hij is gelukkig nog vaak te beluisteren.

Ik vroeg me af hoe Marco Bakker nou bij de Brabantzangers terechtkomt. Het antwoord daarop was in feite vrij simpel. “Omdat ze me gevraagd hebben”. Maar goed, er is wel wat meer want hij heeft ook een Masterclass verzorgd voor de zangcursus Ontdek je stem die het koor 2 keer per jaar organiseert om nieuw talent binnen te halen.

Hennie Ramaekers

Het koor stond onder leiding van dirigent Hennie Ramaekers, die voorheen de Mastreechter Staar dirigeerde. Hij trad destijds met hen op tijdens de inhuldiging van koningin Beatrix. Bakker en Ramaekers kwamen elkaar vanavond weer tegen nadat ze elkaar 40 jaar niet gezien hadden. “We traden 40 jaar geleden samen op in Wenen”, herinnert Ramaekers zich. Het was indrukwekkend om te zien hoe Ramaekers met ogenschijnlijk simpele en vooral kalme bewegingen het hele koor precies weet aan te sturen.

Ben Martin Weijand

Pianist Ben Martin Weijand, van het Groot Omroepkoor, nam in de Lidwinakerk de begeleiding voor zijn rekening. Hij gebruikte niet alleen bladmuziek maar zette ook regelmatig een tablet op de piano waarop de te spelen noten stonden afgebeeld. Was toch wel een onverwacht beeld. Gekozen werd voor deze kerk vanwege de prachtige akoestiek.

Ontdek je stem-cursus

Om te zorgen dat het ledenaantal, momenteel rond de 50, op peil blijft moet je als dirigent kennelijk wel een aantal registers opentrekken. Er zijn altijd mannen die wel willen zingen, maar het gewoon niet kunnen. Nòg niet althans, want ze kunnen het wel degelijk leren. Ramaekers heeft namelijk samen met de Belgische zangpedagoge en koordirigente Nadia Loenders het Handboek Voor Beginnende Koorzangers “Ontdek je stem” geschreven, speciaal geschikt voor mensen zonder muzikale vooropleiding. Twee keer per jaar verzorgt Ramaekers op basis hiervan een gratis zangcursus voor mannen tussen 35 en 60 jaar die nog nooit in een koor hebben gezongen. In 6 weken wordt hen de kneepjes van het vak geleerd.

De koorleden nemen hun hobby uiterst serieus. Elke dinsdagavond wordt er 2,5 uur gerepeteerd in het Stadspaviljoen in Eindhoven.  Ze treden zo’n vier keer per jaar op en timmeren flink aan de weg volgens Smulders. “We zijn nu bijvoorbeeld bezig met de gemeente Eindhoven om volgend jaar een bijdrage te leveren als Eindhoven viert dat ze 75 jaar geleden zijn bevrijd. En in 2020 bestaan wij zelf 75 jaar; ook dat zal uitgebreid gevierd worden. “

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.