Minder of helemaal geen vlees eten? Wat vinden we daarvan?

0
610
minder-vlees-eten

Minder of geen vlees eten? Volgens allerlei onderzoeken en statistieken kunnen we daar al lang niet meer onderuit. De veeteelt heeft een enorme impact op het klimaat. En dan hebben we het nog niet eens over het welzijn van de dieren zelf.

“Naar aanleiding van de duurzaamheidsdiscussie schroeven mensen zonnepanelen op het dak en onderzoeken ze de mogelijkheid om niet meer op gas te koken. Maar als je gaat praten over het aanpassen van hun levensstijl trappen ze op de rem” zegt Ilse. “Zodra het gaat over anders eten (bijvoorbeeld minder of geen vlees), minder vliegvakanties of minder spullen aanschaffen raken ze zelfs geïrriteerd.” Volgens haar vinden mensen dit soort opmerkingen betuttelend en gooien ze de kont tegen de krib. En gaan direct in de verdediging. “Als je vraagt of ze wel eens hebben overwogen om minder of geen vlees te eten treedt er onmiddellijk spanning op. Ze zeggen dat ze het eten omdat ze het gewoon lekker vinden, en daarmee is de kous af.”

Ilse Bos uit Best organiseert dialoogwandelingen waarin mensen al pratend met elkaar de discussie kunnen voeren over allerlei onderwerpen, en dus ook over het al dan niet eten van vlees. Al wandelend wordt het onderwerp ineens wel bespreekbaar. “Het is niet de bedoeling om mensen te bekeren, maar het is wel noodzakelijk dat we ons realiseren dat onze vleesconsumptie enorm veel invloed heeft op ons klimaat. We kunnen al wandelend met elkaar van gedachten wisselen en ideeën opdoen.”

Zo blijkt bijvoorbeeld dat mensen allerlei ideeën hebben over vegetarisch eten die niet kloppen. Dat ze niet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen bijvoorbeeld. Of dat ze voortaan naar die dure reformwinkel moeten om boodschappen te doen. “Maar dat hoeft helemaal niet” zegt Ilse. Ze organiseert  binnenkort een proef-kookworkshop waar mensen kennis kunnen maken met het koken van heerlijke gerechten waar geen vlees aan te pas komt.

Op haar website vind je meer informatie over Ilse.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.