Nieuwe voorstellingen Oorlogstuig door TGBluv

0
435
SEO Tekstschrijver Wilma Vervoort Best Eindhovens Dagblad Oorlogstuig TGBluv

5 jaar geleden voerde Ons Eygen Landt “Oorlogstuig” op; een toneelstuk dat diepe indruk maakte. 5 jaar later doet dezelfde regisseur, Harold Schraven, het nòg een keer; nu met TheaterGroep BLUV. Met méér muziek en veel minder spelers wordt het een heel andere voorstelling.

De nieuwe uitvoering “Oorlogstuig” is volgens Luud Zeegers, productieleider en bestuurslid van BLUV, intiemer en graaft dieper. De indruk die het op de toeschouwers achterlaat is echter onverminderd groot, zo blijkt uit reacties van het publiek tot nu toe.

Het stuk is gebaseerd op het verhaal “Dansen met de vijand” van Paul Glaser. Hij vertelt het verhaal van zijn tante Roosje, een danslerares die concentratiekamp Auschwitz weet te overleven door Duitse officieren dansles te geven.  Luud Zeegers vertelt: “Dit is zo’n verhaal dat we moeten blijven vertellen. We moeten mensen bewust blijven maken van het feit dat oorlog een actueel onderwerp is en rassenhaat lijkt te groeien. Paul Glaser is er al twee jaar geleden over begonnen en wij hebben toen als BLUV gezegd dat we dit stuk in 2019 en 2020 zouden gaan opvoeren. Niet alleen in Brabant, maar ook daarbuiten.”

Inmiddels zijn er al voorstellingen geweest in Den Bosch en Someren, uitverkocht en met een razend enthousiast publiek. Ook diep onder de indruk. “Er waren mensen die achteraf zeiden: we hadden geen idee wat we zouden kunnen verwachten. Het boek al gelezen, de spektakelvoorstelling van vijf jaar geleden gezien, we vroegen ons af hoe het in deze kleinschalige setting zou uitpakken. Maar we hebben ademloos toegekeken.” BLUV daagt het publiek uit. “Wat zou jij doen in deze situatie? Wie is er in jouw ogen nu echt goed of slecht? We hebben aan deze voorstelling ook een soort van educatief pakket gekoppeld waar Paul Glaser ambassadeur van is geworden. Daarmee maken we het mogelijk om met mensen in gesprek te gaan. Bijvoorbeeld tijdens lezingen, maar ook op scholen.

In augustus wordt in Joe Mann gespeeld, het ‘huistheater” van BLUV. “We hebben dit als speelplek geadopteerd” verklaart Luud. “Vorig jaar met Hamlet begonnen, groot succes. Er moet nu doorgepakt worden. Méér voorstellingen, we brengen ook andere groepen in contact met de beheerder, we willen het theater echt op de kaart zetten!”

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Joe Mann overleed, op 19 september. Daarom heeft BLUV een aantal zaken georganiseerd. Een plechtige ceremonie bij het Joe Mann theater op 19 september. En gedurende de maand augustus een tentoonstelling over Joe Mann in Cultuurspoor. Daarnaast zijn er plannen om een Nederlandse veteraan zijn verhaal te laten vertellen aan scholieren; wederom vanwege de bewustwording, ook bij kinderen is dat noodzakelijk.

Op 23,24, 30 en 31 augustus wordt Oorlogstuig opgevoerd in het Joe Mann theater in Best. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van Bluv https://tgbluv.myonline.store/

 

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.