Populierenweide De Vleut Best: Landschap van Allure

0
1366
wilma vervoort-tekstschrijver-content schrijven-populier
Foto via Pexels Free Upload

Zaterdag 14 september werd de populierenweide in de Vleut officieel geopend. De weide is tot stand gekomen via de subsidieregeling Landschappen van Allure van de Provincie Noord-Brabant, als onderdeel van project Het Kloppend Hart van Het Groene Woud.

Tiny Forrest

In het kader van 200 jaar Best konden ideeën gespuid worden om dit jubileum te vieren. Marijke Abrahams, vrijwilliger bij IVN Best, dacht onmiddellijk aan populieren. “Het populierenlandschap staat erg onder druk” verklaart ze. “Ik wilde de populier opnieuw op de kaart zetten, duidelijk maken dat het veel meer is dan “waaibomenhout”. Het liefst had ik een “tiny forest” aangelegd maar dat was te ambitieus. Maar ik ben ook heel blij met de weide die er nu ligt.”

Bruidsschat

Vroeger werd een populierenweide aangeplant als er een dochter werd geboren; tegen de tijd dat ze ging trouwen werden de bomen gekapt om de bruiloft te bekostigen. Volgens Abrahams is het zeker niet de bedoeling dat de populieren op deze weide gekapt worden. “We willen mensen inspireren, duidelijk maken dat de populier een onderdeel kan zijn van de circulaire economie. Als het hout goed gedroogd wordt is het prima materiaal waar mee gewerkt kan worden.”

Daarnaast is de weide natuurlijk bedoeld voor recreanten. “Het is de bedoeling dat de natuur in stand wordt gehouden, soms voorrang krijgt zelfs. Maar de kosten daarvan worden uiteindelijk opgebracht door de burgers. Daarom moeten zij de kans krijgen ervan te genieten, op die manier creëer je namelijk draagvlak. Als je het echt even helemaal hebt gehad, dan moet je eens naar die populierenweide gaan. Dat geruis, daar word je kalm van!”

Campus Westenwind

Voor het aanleggen van de weide werkte IVN Best nauw samen met Populierenvereniging Best en de gemeente. Sven de Vries, populierendeskundige van Universiteit Wageningen, gaf advies over de aanplant. Er is gekozen voor twee soorten populieren, de zwarte populier en de populus canadensis ‘marilandica’. Naast populieren vind je op de weide veel gras en bloemen. En ook een gedenkbankje dat Campus Westerwind uit Best heeft laten maken door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Op 14 september werd de weide aan de Kanterseveldenweg officieel geopend door burgemeester Ubachs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.