We spelen NIET om te winnen!

0
222
Bordspellenclub PVGE Best

Paul Holtermans, clubcoach van de PVGE-bordspellenclub heeft zo’n 206 bordspellen in de kast.  En daar worden nog heel regelmatig nieuwe spellen aan toegevoegd. Want Paul is DOL op bordspelletjes.

“Ik heb inderdaad 206 bordspellen” vertelt hij trots. “We spelen met de PVGE-club 1 of 2 keer in de week. Ik kies een spel uit dat we een keer of 6 spelen en daarna komt er weer een nieuw spel op tafel. Ik leg uit hoe een spel werkt.”

Paul speelde vroeger met zijn gezin veel spelletjes zoals ganzenbord, Stratego en Risk. Dat er veel meer mogelijk was, daar stond hij eigenlijk niet zo bij stil. Totdat eén van zijn leerlingen, Paul was biologieleraar, op een dag bordspellen mee naar school nam. “Toen zag ik allerlei andere spellen” vertelt Paul. “Ik werd er door gegrepen en we begonnen samen te spelen, de rest van de studenten had er geen interesse in dus ja, we waren in het begin maar met zijn tweeën.”

Maar er kwamen steeds meer mensen bij en op een gegeven moment moesten ze al op zoek naar grotere locaties. In Eindhoven. Paul fietste regelmatig de Boschdijk op en neer om mee te kunnen doen en dat brak m op een bepaald moment toch een beetje op. Hij wilde het liefst in Best spelen en vatte, tijdens een open dag van PVGE, het plan op om een bordspellenclub te beginnen.  “De organisatie zei dat er al 21 clubs waren en dat ze zich afvroegen of er ruimte zou zijn voor nòg een club maar voor we het wisten had ik al 13 aanmeldingen. En toen zijn we dus van start gegaan, een jaar of 5 geleden al weer.”

De mensen komen natuurlijk ook voor de gezelligheid bij elkaar. “We beginnen met een kop koffie en thee en praten wat. En na een half uur beginnen we. We spelen niet om te winnen hoor! Het gaat om het plezier en we helpen elkaar ook. Zelfs als dat betekent dat de ander dan meer kans maakt om het spel te winnen. Ik win zelf heus niet altijd hoor, ook al ken ik de spellen het beste!”

Paul ging in het verleden vaak naar de jaarlijkse bordspellenbeurs in Essen. Die duurt maar liefst 4 dagen, er komen zo’n 162.000 bezoekers en er staan leveranciers uit 50 verschillende landen. “Dan zie je alle nieuwe spellen! Er staan tafels waar je kan leren hoe het spel werkt. Zo kom ik erachter welke spellen leuk zijn. Soms koop ik ze daar maar soms wacht ik ook een jaar of 2 totdat er een Nederlandse versie van het spel uitkomt.”

In Eindhoven vindt jaarlijks het Spellenspektakel plaats, waar ook nieuwe bordspellen worden gelanceerd. Paul heeft daar zelf een aantal jaren gewerkt voor een bekende leverancier uit Almere; hij zat dan zelf aan zo’n tafel om mensen de spelregels uit te leggen.

Eén favoriet spel heeft hij niet. “Nee, dat zijn er wel een paar meer” vertelt hij. “Maar ik ben dol op Stenen Tijdperk bijvoorbeeld. Dat zit zó mooi in elkaar! Je moet echt goed nadenken wat je strategie is maar vaak doet een andere speler die aan de beurt is nèt iets waardoor jij je plan weer moet aanpassen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.