Zeepgieterij Zeetopper uit Best: 3,6 miljoen verschillende zeepjes

0
479
inandoutofafrica-menopause nomad (6)

Vijftien jaar geleden smolten ze zeep in een pan in de bijkeuken, inmiddels hebben ze twee professionele ketels in C-Park Bata in Best staan, waar de zeepgieterij en winkel gevestigd zijn. Op 25 en 26 maart organiseren ze allerlei activiteiten in Best om het jubileum te vieren.

“Kinderen mogen zeepjes maken, de ouders zijn ook van harte welkom natuurlijk. Dat is op zaterdag. En op zondag hopen we op mooi weer want we hebben een fietspuzzeltocht uitgezet. Iedereen mag meedoen” vertelt Ad van Erp. Hij is, samen met zijn vrouw Patricia, oprichter en eigenaar van Zeepgieterij Zeeptopper.

“In 2007 begon mijn vrouw met het maken van zeepjes en sieraden omdat ze, vanwege gezondheidsproblemen destijds, niet meer goed mee kon in het gewone arbeidsproces. Daar legde ze zich niet bij neer en al snel bedachten we dat het meer kon zijn dan een hobby. Want voor je het weet heb je de hele zolder vol liggen” grinnikt Ad.

Wij komen altijd de afspraken na

Op het fornuis in de bijkeuken konden ze 250 gram zeep tegelijk smelten. “En toen kwam er een aanvraag binnen van een Belgische klant voor 1200 zeepjes. Ik zei nog, ze bedoelen misschien 120 … Maar nee, het waren er echt 1200! Zo’n zeepje weegt ongeveer 10 gram dus we moesten 12 kilo smelten, dat betekende zo’n 50 keer die pan op het vuur. Dag en nacht hebben we gewerkt om het voor elkaar te krijgen, want wij komen al-tijd onze afspraken na. Wat er ook gebeurt. En het lukte.”

Dezelfde klant bestelt er nu regelmatig 2500, maar gelukkig is het productieproces inmiddels flink geprofessionaliseerd. “We hebben twee grote smeltketels waar zo’n kilo of zeven, acht in één keer gesmolten kan worden, dus dat schiet lekker op. Maar voor de rest doen we alles nog steeds met de hand.”

“We maken zo’n 10.000 tot 15.000 zeepjes per week”    Ad van Erp

Vanuit de bijkeuken via een winkel bij het klompenmuseum gingen ze door naar het oude sokkenmagazijn in C-Park Bata. “Hier hebben we echt de ruimte. Ons gietgedeelte is nu groter dan vroeger de hele winkel was! Maar we hebben nog steeds ambitie om te groeien. Ik ben ontzettend trots op wat Patricia en ik bereikt hebben. Inmiddels zijn we op het gebied van sierzeepjes de grootste in Europa. We maken zo’n 10.000 tot 15.000 zeepjes per week.”

Wat is het geheim van hun succes? “Vriendelijk zijn, altijd je afspraken nakomen en regelmatig complimenten uitdelen, dat doet wonderen. En samenwerken met andere lokale ondernemers. De fietstocht van zondag gaat langs De Bonte Koe, waar de deelnemers een ijsje krijgen. En hier in C-Park Bata wordt ook veel samengewerkt.”

Hier is alle informatie te vinden over het aanstaand feestweekend.

Ik schrijf voor de krant, magazines en allerlei organisaties. Ik ben gespecialiseerd in het afnemen van interviews. Verder schrijf ik ook lekker voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben.

Je kunt dit artikel ook in de krant lezen. Met dank aan Ad van Erp voor de foto’s.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.