1.5 miljoen graven in Zuid-Afrika

0
255

1.5 miljoen graven in Zuid-Afrika

Tekstschrijver-Wilma Vervoort-Content Schrijven-1.5 miljoen graven in Zuid-AfrikaVeel enger dan dit wordt het niet volgens mij. Dit is een foto (van 9 juli jl.): er worden gaten gegraven op de begraafplaats Honingnestkrans in Pretoria, voor covid19-slachtoffers.

De vlam sloeg hier in de pan nadat Bandile Masuku, een hoofdbestuurder van de provinciale gezondheidsraad,  aangaf dat hij bereid was in Gauteng (de dichtstbevolkte provincie van het land waar niet alleen Pretoria maar ook Johannesburg in ligt) meer dan een miljoen mensen te begraven. “Al onze gemeenten hebben capaciteit opgebouwd door meer land te werven” verklaarde hij.

Normaal zijn ze hier nogal traag met het uitvoeren van allerlei voornemens maar nu niet. De graafmachines zijn deze week meteen in actie gekomen om lange rijen graven te delven voor mogelijke massagraven.

Zijn aankondiging veroorzaakte een golf van angst in Gauteng. Was tot voor kort de Westkaap nog het epicentrum van het virus, nu ligt Gauteng op kop met meer dan 75.000 besmettingen en 478 doden. De autoriteiten moeten nu die angst zien weg te nemen en beweren dat het ging om graven waar ze “… toch al mee bezig waren …” en dat Masuku alleen wilde aangeven wat de “grafcapaciteit” van de provincie was. Meer niet.

De regering haastte zich om te zeggen dat de afgelopen 3,5 maand juist alles op alles was gezet om te kunnen dealen met covid19 zodat er zo min mogelijk slachtoffers zouden vallen. Daarom hadden we immers de afgelopen tijd in die lockdown gezeten. Zodat de regering alles kon “klaarzetten” voor de grote golf van besmettingen die eraan zou komen.

Nou, die golf is gearriveerd: er komen op dit moment meer dan 12.000 besmettingen per dag bij en het totaal zit nu op 276.000 (13 juli 2020). Er zijn iets meer dan 4000 doden te betreuren, waarvan een kwart in de afgelopen week. Dus het gaat nu hard.

Toespraak Cyril Ramaphosa

Tekstschrijver-Wilma Vervoort-Content Schrijven-cyril ramaphosa-1.5 miljoen graven in Zuid-AfrikaPresident Ramaphosa hield gisterenavond een toespraak. Hij oogt uiterst vermoeid en verhaspelt regelmatig zijn woorden en zinnen. De man ligt onder vuur omdat vrijwel niemand meer gelooft dat hij nog aan de macht is.

Het “Corona Counsel” zou het stokje van hem hebben overgenomen en zij zijn inmiddels voor de rechter gesleept door twee advocaten die beweren dat de Counsel niet het mandaat heeft om de maatregelen te treffen die een paar maanden geleden in gang zijn gezet. Die zaak loopt nu, maar ja, niemand in Zuid-Afrika gelooft dat dit gaat helpen. De corruptie tiert welig en voordat er een uitspraak is zijn we naar verwachting maanden verder. Ondertussen regeert het Counsel gewoon verder, met Ramaphosa als hun buikspreekpop. Tijdens zijn speech kreeg ik niet te indruk dat hij dat idee uit de wereld wilde of kon helpen.

Avondklok en geen alcohol

In ieder geval gaat de alcohol weer in de ban en de avondklok wordt ook weer ingesteld. En we moeten nu, zodra we het huis verlaten, een masker op. Je mag niet je familie bezoeken. Wat er wel mag? Met zijn allen in een taxi gepropt als het raampje open staat. De machtige taxi-lobby heeft dus gewonnen. Zij dreigden de regering voor de rechter te slepen als ze niet gewoon hun dagelijks werk zouden kunnen doen.

Voor de rest is het allemaal vrij onduidelijk. We mogen nog wel “gewoon” naar buiten om van alles en nog wat te doen, maar je mag niet naar je familie. Maar er mag wel gereisd worden voor het werk. Het zou handiger zijn geweest als er gezegd werd dat je binnen een straal van X kilometer “dit, dit en dat” mag doen.

Het klappen van de zweep

Maar het is vooral de bedoeling dat het onduidelijk is, volgens mijn verkering. Dan kun je namelijk zelf dingen invullen. Op zich. Want zelf invullen betekent ook: het risico lopen dat je de politie tegenkomt die er anders over denkt en met de sjambok zwaait om een punt te maken.

Tekstschrijver-Wilma Vervoort-Content Schrijven-sjambokEen sjambok is een zweep, tegenwoordig gemaakt van kunststof, vroeger van nijlpaard- of neushoornhuid. Dat zwiept lekker.

De politie loopt rond terwijl ze dat ding achteloos achter zich aan slepen. Ik kan je vertellen: dat ontmoedigt het aangaan van een discussie in hoge mate.

Reizen tijdens de lockdown

Ik had gehoopt in augustus, begin september uiterlijk, “gewoon” weer op het vliegtuig te kunnen stappen, terug naar Nederland. Dat zit er denk ik niet in. Dus hooguit hopen op de  kans om een repatriëringsvlucht met de KLM te boeken van rond de 1000 euro. Dat is op zich niet fijn, maar de vraag is veel meer: kan ik überhaupt bij het vliegveld komen vanwaar KLM vertrekt? Ik moet namelijk met de auto minimaal 12 uur reizen en dat is niet echt veilig.

Daarnaast is het niet toegestaan om tijdens de lockdown te reizen, TENZIJ. Ik kan nog wel een TENZIJ verzinnen, maar voor Nic (die me zou moeten brengen) is het een heel ander verhaal. Voor hem is het een hachelijke onderneming, want hij moet namelijk in zijn eentje terug en dan zijn die roadblocks moeilijker te passeren dan op de heenweg met die Nederlandse vrouw die allerlei “laisser-passez”-papieren kan laten zien. Ik schuif de gedachte over de terugreis dus nog maar even voor me uit.

Tekstschrijver-Wilma Vervoort-Content Schrijven-john steenhuisenNa Ramaphosa ’s toespraak kwam er een reactie op social media van John Steenhuisen, de leider van de “andere” politieke partij, de DA. Ze zijn meer dan de helft kleiner in vergelijking met de ANC die aan de macht gaat (en meer dan 55% van de stemmen heeft) maar hebben wel de meerderheid weten te verwerven in de Westkaap. Daar loopt alles (qua infrastructuur) dan ook redelijk op rolletjes omdat het gemeenschapsgeld wordt gebruikt waar het voor bedoeld is.

De Westkaap heeft de afgelopen 3 maanden dan ook alles op alles gezet om voorzieningen te treffen om covid19 het hoofd te kunnen bieden en noodhospitalen ingericht. Steenhuisen verwijt de regering dat dat in de rest van het land totaal niet gelukt is en geeft ze een brevet van onvermogen.

Er kwamen gigantisch veel reacties op de toespraak van Ramaphosa en de verklaring van Steenhuisen. Er wordt opgeroepen tot actie, het afzetten van de regering en het overnemen van de macht. De Zuid-Afrikanen zijn het zat. De regering vaardigt allerlei regels uit waardoor een groot deel van de bevolking compleet door de bodem van het bestaan is gezakt. Geen werk, geen geld, nauwelijks eten en geen zicht op verbetering op korte termijn. De politieke machthebbers blijven ondertussen hun zeer riante salarissen opstrijken en het ene schandaal na het andere duikt op.

Gezondheidsscooters

Tekstschrijver-Wilma Vervoort-Content Schrijven-Health Care ScootersZo is er op dit moment commotie rondom de zogenaamde “gezondheidsscooters” die ingezet zouden worden. Dat is nu even “on hold” gezet maar er is al wèl 10 miljoen Rand weg, bijna 550.000 euro. Dat is een hoop geld.

Daarover verderop in de week meer. Dan is er hopelijk meer over bekend.

Ik ben schrijver en correspondent, mijn werk bestaat uit schrijven voor opdrachtgevers waaronder het Eindhovens Dagblad. Daarnaast schrijf ik blogs over mijn leven dat zich deels in Zuid-Afrika afspeelt en als The Menopause Magician over de ommezwaai in mijn leven op “latere” leeftijd. Ik kan ook voor jou schrijven? Keertje over hebben? Neem dan contact met me op. Lees ook meer over mijn nieuwe service: samenschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.