200 jaar Best in een notendop

0
1144
Tekstschrijver-Best-Wilma-Vervoort-Correspondent-Eindhovens-Dagblad-Dye van Best

Erfgoedvereniging Dye van Best presenteert een totaaloverzicht van 200 jaar Best in een speciaal jubileummagazine. In 48 pagina’s krijgen de lezers verhalen voorgeschoteld die door verschillende auteurs zijn geschreven. Het magazine komt ook beschikbaar voor niet-leden van de erfgoedvereniging.

Ook voor niet-leden

“Bezoekers van de speciale 200 jaar Best-wijktentoonstellingen, die Dye van Best organiseert, kunnen het magazine kopen. Als ze meteen lid willen worden van de erfgoedvereniging krijgen ze het gratis”. Aan het woord is Harrie van Vroenhoven, voorzitter van de vereniging. Hij is erg trots op het magazine. “Het is in kleur, strak gelijnd. Heel mooi geworden. En … je kunt nu in één blad lezen hoe Best zich de afgelopen 200 jaar heeft ontwikkeld. Verhalen over de bedrijven, het onderwijs en de gezondheidszorg maar ook over de mensen die er 200 jaar geleden woonden.”

Dye van Best geeft elk kwartaal sowieso al een nieuwsbrief uit voor de leden; maar los daarvan was een jubileumnummer wel op zijn plaats vonden ze. Ze wilden iets blijvends en tastbaars maken in het kader van het jubileumjaar.

Adverteerders

De redactie bepaalde de onderwerpen en zochten auteurs aan die daar volgens hen perfect over zouden kunnen schrijven. Die reageerden allemaal meteen enthousiast. Daarnaast moesten adverteerders worden benaderd want zo’n magazine maken is niet goedkoop. “Zonder adverteerders moet je wel heel veel bladen verkopen om uit de kosten te komen” verklaart Van Vroenhoven. Ze slaagden erin om 4 adverteerders te vinden, dus toen stond niets hen meer in de weg.

Het magazine bevat niet alleen artikelen over de ontwikkeling van Best. Er zijn ook verhalen te vinden over de Bestse patroonheilige St. Odulphus, Moeder Oirschot en Dochter Best, het eerste gemeentebestuur uit 1821 en de zusters van de Choorstraat. Daarnaast treffen we geboortebewijzen aan van de eerste Bestenaren.

Historische verrasssingen

Doken er nog historische verrassingen op bij het maken van het magazine? “Nou, nee” lacht Van Vroenhoven. “We weten al heel veel en alles is opgeslagen in onze uitgebreide archieven. Die worden trouwens druk bezocht door andere Bestenaren die historische informatie nodig hebben. Bijvoorbeeld voor de toneelstukken over de Bata en burgemeester Groffen die dit jaar worden opgevoerd.”

Het blad kost 5,95 euro. Maar als je lid wordt van de erfgoedvereniging krijg je het gratis. Verkrijgbaar tijdens alle tentoonstellingen in het kader van 200 jaar Best. Je kunt het ook bestellen door een mail te sturen naar redactie@dyevanbest.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.