25 jarig Gehandicaptenplatform treedt 31 mei op

0
131
25-jaar-gehandicapten-platform-Best

31 mei Feest

Het Gehandicaptenplatform viert op 31 mei met een toneel- en muziekoptreden het 25-jarig jubileum. In het Tejaterke. Het bestuur is trots op hetgeen bereikt is tot nu toe maar stelt dat er nog steeds veel te verbeteren valt op het gebied van integrale toegankelijkheid.

“We zijn er met name trots op dat we het gehele centrum en het station gelijkvloers hebben weten te krijgen” vertelt Anita van Hoof, zij is voorzitter van de werkgroep Integrale Toegankelijkheid. “Toegankelijkheid, daar begint alles mee” vervolgt Van Hoof. “Je moet, ook met een beperking, overal zelf naar toe kunnen. Dus dat heeft impact op de hele infrastructuur.”

VN Verdrag Handicap

Nederland ondertekende pas in 2016, als een van de laatste landen ter wereld, het VN Verdrag Handicap uit 2006. Doel van dit verdrag is het bevorderen, beschermen en waarborgen van de mensenrechten van mensen met een beperking. In het verdrag is aangegeven wat de overheid moet doen om ervoor te zorgen dat de positie van mensen met een beperking verbetert.

Volgen Frans Robers, voorzitter van het platform, tekende Nederland pas zo laat omdat het verdrag niet eerder de politieke aandacht kreeg die het verdient. Voortaan moet elke gemeente een plan opstellen waaruit blijkt dat ze het verdrag naleven. De samenwerking met de gemeente Best verloopt steeds beter, volgens Van Hoof en Robers. “We worden nu eerder bij zaken betrokken en geven adviezen over toegankelijkheid; daar wordt goed naar geluisterd. En als er vergunningen voor evenementen aangevraagd worden, checkt de gemeente of er goede, bruikbare sanitaire voorzieningen worden geregeld voor mensen met een beperking. Ze krijgen van ons rapportcijfer 7.”

Best-Toegankelijk

Het platform heeft vorig jaar de website www. www.best-toegankelijk.nl gelanceerd, waarin opgezocht kan worden wat de voorzieningen zijn van alle openbare gebouwen in Best. Best loopt daarmee voorop in Nederland.

Scootmobielclub

En er zijn nog meer successen te melden. De scootmobielclub, die elke maand tochtjes maakt in de omgeving van Best, is zeer populair. En daarnaast de voorlichting die de vrijwilligers geven op scholen.  De vrijwilligers laten leerlingen op een speelse manier ervaren waar je met een beperking zoal mee te maken krijgt.

Datzelfde idee ligt ten grondslag aan het toneelstuk dat op 31 mei zal worden opgevoerd. “Het wordt een hilarisch toneelstuk” lacht Van Hoof. “Drempelvrees, zo heet het. Toneelvereniging De Narrekap helpt ons hierbij en we nodigen iedereen van harte uit om te komen kijken.” Het toneelstuk wordt opgevoerd in ’t Tejaterke. Na het toneelstuk vindt nog een optreden plaats van een jazztrio waarbij Anita van Hoof de zang voor haar rekening neemt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.