5 mei viering Best

0
207
inandoutofafrica-menopause nomad-mijn moedboek -tekstschrijver-powerofthepen-interactiveacts-wilma vervoort-5 mei viering Best Anita van Hoof

5 mei werd uitbundig gevierd in Best. Er waren optredens van diverse Bestenaren, de burgemeester hield een toespraak en estafettelopers arriveerden vanuit Wageningen op het Dorpsplein, vergezeld door klassieke legervoertuigen van Wheels. Na het officiële gedeelte opende de band Nicky’s Pride vanaf de kiosk het bevrijdingsfeest.

Klassiekers

De avond begon met een optreden van The Best Andrews Sisters, die een aantal klassiekers ten gehore bracht, zoals “In the mood” en “Candyman”. Vervolgens heette Marc van Schuppen, namens het Comité Herdenkingen Best (CGB), iedereen welkom. Na dit openingswoord betraden The Andrews Sisters opnieuw het podium, gevolgd door gitarist Toon van der Aa die “Imagine” ten gehore bracht.

De estafettelopers van Atletiekvereniging Generaal Michaelis maakten daarna hun opwachting. Zij hadden op 4 mei het bevrijdingsvuur opgehaald in Wageningen. Ronnie van Dortmont, van de atletiekvereniging, vertelde dat acht groepjes van twee lopers elkaar afgewisseld hadden, elke twee à drie kilometer. In Den Bosch hadden zij de daar aanwezige ‘kind-burgemeester’ het vuur overhandigd, die het doorgaf aan premier Rutte. Nadat deze daarmee het bevrijdingsvuur in Den Bosch had aangestoken, konden de Bestse estafettelopers hun weg vervolgen.

Genieten van de vrijheid

Burgemeester Ubachs hield een toespraak waarin hij uiteraard stilstond bij de oorlog in Oekraïne, maar ook aangaf dat wij moeten genieten van de vrijheid die we hebben. Vervolgens ontstak hij samen met een atleet het bevrijdingsvuur.

Nadat er witte vredesduiven los waren gelaten, hield Tamara Meijer een door Suzanne Gondrie geschreven voordracht. “Wij moeten blijven leren van het verleden” benadrukte ze.

Anita van Hoof

Als afsluiting trad de Bestse Barbra Streisand, Anita van Hoof, op. Ze zong het Wilhelmus, gevolgd door het alom bekende lied van Vera Lynn: “We’ll meet again”. Het publiek zong zachtjes mee en beloonde haar met een daverend applaus.

Na het slotwoord van Marc van Schuppen trapte de band Nicky’s Pride het feest af vanuit de kiosk.

Ik schrijf voor de krant, voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben.

Je kunt dit artikel ook in de krant lezen. ed.nl

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.