Bestenaren oordelen over nieuwe afvalregeling

0
482
Tekstschrijver-Best-Wilma-Vervoort-Correspondent-Eindhovens-Dagblad-Afvalinzameling Best

Per 1 januari 2020 gaat er het een en ander veranderen op het gebied van de afvalinzameling in Best. Een container van 80 liter voor restafval in plaats van de huidige 35 liter,  de PMD-kliko blíjft (dus geen losse zakken op de straat) en de milieustraat is op 2 avonden per week tot 19 uur open. Dat betekent wel dat hij op donderdag dicht zal gaan.

Rik Dijkhoff gaf aan dat hij zich heeft laten leiden door de enquete die gehouden is (inwonerspanel). Daaruit bleek dat er behoefte was aan een grotere restafvalcontainer, men het liefst zo min mogelijk containers in de tuin wil hebben en dat de PMD-kliko de voorkeur verdient boven losse zakken die aan lantaarnpaal-haken moeten worden gehangen.Het ziet er naar uit dat veel van de nieuwe maatregelen daar inderdaad op gericht zijn, op de uitkomsten van die enquete dus.

Maar toch, niet elke Bestenaar s zondermeer tevreden over het nieuwe afvalinzamelsysteem. Dat blijkt na een rondgang door het dorp. Met name de 10% prijsverhoging die volgend jaar ingaat stuit op weerstand.

Manon Boleij bijvoorbeeld vindt het “schandalig” dat er volgend jaar 10% méér betaald moet worden. “We krijgen weliswaar een grotere restafvalcontainer, maar ik las ook dat de ophaalfrequentie daarvan vanaf 2022 wordt teruggebracht tot uiteindelijk één keer in de vier weken in 2024. Dan schiet je er dus per saldo weinig mee op! Ik snap wel dat dat pas over een paar jaar is, maar toch.”

Vrijwel alle ondervraagden zijn blij met de grotere restafvalcontainer. “Die kleine rotbakjes, dat was helemaal niks!” vindt Adriana Bos. De prijsverhoging ziet ook zij niet zitten: “Toch weer een extra kostenpost waar mensen mee geconfronteerd worden.”

Een aantal mensen heeft nog niet meegekregen dat er wijzigingen aankomen in het inzamelingsbeleid. Ze zijn er echter niet echt verbaasd over want gezien alle commotie die er heeft geheerst zat dat er wel aan te komen. Men heeft wel het gevoel dat de burger opdraait voor het mislukken van het huidige systeem. “Zodra er nieuwe spullen aangeschaft moeten worden of openingstijden worden verruimd weet je het al: Dat wordt extra betalen!”

Toch zijn er ook wat positieve geluiden te beluisteren. Ester Alemans vindt het belangrijk dat afval gescheiden wordt en dat daar een prijskaartje aanhangt is volgens haar nu eenmaal onvermijdelijk. “Het zal er voor zorgen dat mensen nog beter gaan scheiden en dat ook blijven doen” meent ze. “Met de nieuwe 80 liter container ga ik er in ieder geval op vooruit!”

Vrijwel iedereen twijfelt wel eens wat er nu precies onder PMD valt. Daar zou betere voorlichting over moeten komen vindt men. Het zou dan ook handig zijn om te weten wat er beslist NIET in de PMD-kliko gegooid mag worden. Daardoor neemt de kans op “vervuiling” van de PMD-stroom, nu gesteld op een maximum van 25%, belangrijk af.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.