Bokashi: naar NUL in de groenbak

0
982
bokashi starter set
Met dank aan Bokashi

Etensresten niet zomaar in de groene bak afvoeren maar zelf thuis recyclen. Met de Bokashi-emmer kan je zo je eigen voedingssupplement of dieren- en plantenvoeding maken en er ook nog je vijver helder mee krijgen en houden. Op een 100% natuurlijke wijze.

Bokashi komt oorspronkelijk uit Japan. Het betekent dat je etensresten fermenteert door er effectieve micro-organismen aan toe te voegen. Dat klinkt ingewikkeld maar dat is het niet, want je kunt gewoon een Bokashi-set in de winkel kopen en er acuut mee aan de slag gaan. Die set bestaat uit een kant en klare verpakking effecitieve micro-organismen (denk aan Yakult) plus een emmer met een kraantje aan de onderkant.

In die emmer stop je dus de etensresten, je snijdt ze een beetje kort voordat je ze erin doet. Het fermenteringsproces komt op gang en het vocht dat daarbij vrijkomt kun je via het kraantje aftappen. Dat kan je vervolgens gewoon opdrinken of aan je dieren of planten geven. Heel gezond en puur natuur.

Of je gooit het in je vijver om het water mooi helder te krijgen en te houden. Het spul kan zelfs de strijd aangaan met blauwalg.

Bestenaar Tom Lassing is een groot voorstander van de Bokashi-methode. Hij zet al jaren geen groene bak meer aan de weg. Op verzoek geeft hij presentaties over dit onderwerp.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.