Superkweker Gerard de Puit en zijn Dracula Bella

1
1220
Gerard-and-Bella

Een paar jaar geleden raakte Gerard de Puit in de ban van de orchidee. Hij is met name verslingerd aan de Dracula. Die kweekt hij dan ook in de koude kas achter zijn woning. En inmiddels behoort hij tot de acht superkwekers die Orchideeënkring Noord-Oost Brabant rijk is.

Gerard ging, nadat hij een orchidee had gekocht bij de Orchideeën Hoeve, een kijkje nemen bij de eerder genoemde Orchideeënkring-Noord-Oost Brabant. Er volgde nog twee bezoekjes en daarna was hij definitief verkocht. Hij werd secretaris en begon aan zijn verzameling te werken. Die bestaat uit de zogenaamde koude soorten die geen tropische omgeving nodig hebben. “Want dan stook je je natuurlijk suf” vertelt Gerard. Hij begon in een van de slaapkamers van zijn woonhuis maar dat bleek uiteindelijk niet ideaal. “Het begon toch een beetje vochtig te worden” zegt Gerard met een duidelijk gevoel voor understatement. Daarom kwam er in 2006 een koude kas in zijn achtertuin. De kas bevat, behalve een airco, ook een vernevelingsinstallatie dus de omstandigheden voor de planten zijn ideaal.

Is het inmiddels een uit de hand gelopen hobby geworden Gerard? “Ach, wat zal ik zeggen? Ik besteed er zo’n 10 uur per week aan en ik zit elke dag in de kas” vertelt hij. “Zien ze er niet zo’n beetje hetzelfde uit?”, durf ik. Ik zie voornamelijk veel groen blad en nauwelijks bloemen. Gerard zucht ervan.

Hij werkt aan het compleet krijgen van zijn Dracula-verzameling. Toch zo’n 130 verschillende planten in totaal. De Dracula lijkt niet op de orchidee die we meestal thuis op de vensterbank hebben staan; eerder op een klein aapje! Op mijn vraag of het een vleesetend exemplaar is antwoordt Gerard dat mensen dat ALTiJD vragen. Maar nee, geen vlees dus.

De planten staan in zelf samengestelde potgrond en het is een beetje uittesten wat nu het beste werkt, ervaring opdoen dus. En vooral ook voorzichtig zijn. Want het duurt wel zo’n drie jaar voordat er bloemen verschijnen en als er dan per ongeluk eentje afbreekt kan je weer een jaar wachten. En natuurlijk gaat er ook wel eens wat dood. “En dan is het een kwestie van uitzoeken wat je misschien verkeerd gedaan hebt”, zegt Gerard, “Het is niet anders.” Gerard heeft ook een eigen website, kijk maar even hier.

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.