Buurtcafé Naastenbest opent 23 februari: ,,Het liefst zouden we van 10 tot 10 open zijn”

0
168
wilmavervoort-bnnvara-eindhovensdagblad-A-Talent-tekstschrijver-correspondent-1

Tot een jaar of tien geleden was ’t Tejaterke in Best nog een buurthuis en het toneel van een bruisende buurtvereniging. Nu is de tijd rijp om dat buurtgevoel in ere te herstellen. Drie mannen staken daarvoor de koppen bij elkaar.

23 februari om 13.30 uur opening

,,En op 23 februari is het zover. Dan komt wethouder Stan vander Heijden om 13.30 uur het buurtcafé officieel openen”, vertelt John Hoekstra. Hij woont zelf in Naastenbest en merkte op dat er nogal wat mensen in de wijk wonen die best behoefte hebben aan een praatje. Daarom benaderde hij Joost van der Heijden, welzijnswerker bij LevBest en Ad van Loosdregt, beheerder van ’t Tejaterke.

Joost was meteen enthousiast. ,,Dit is gewoon een superproject! Als welzijnswerker Naastenbest rijd ik regelmatig met mijn bakfiets met thermoskannen met koffie door de wijk. Dan spreek ik allerlei mensen, van groot tot klein en van jong tot oud. Het is overduidelijk dat mensen behoefte hebben aan iets waar je samen kunt komen om gezellig even bij te praten, een bakje koffie te drinken. En dat zijn echt niet alleen maar oude mensen die zich eenzaam voelen.”

De geschiedenis herhaalt zich

John was dus tot diezelfde conclusie gekomen. ’t Tejaterke ligt mooi centraal in de week en leent zich bij uitstek voor zo’n buurtcafé-activiteit. Bij Ad vond hij een gewillig oor. ,,De geschiedenis herhaalt zich, zeg maar. Mensen die hier wonen weten nog wel dat ’t Tejaterke vroeger al een echte buurtfunctie had en het is geweldig leuk om dat terug te brengen. In de loop der tijd is de samenstelling van de week nogal veranderd. Vroeger woonden hier voornamelijk mensen die bij Philips werkten en die hadden daardoor als vanzelf een band met elkaar.”

Die onderlinge verbinding tussen wijkbewoners moet terugkomen, vindt het drietal. ,,Als mensen elkaar beter leren kennen bevordert dat het saamhorigheidsgevoel en zullen ze elkaar eerder een helpende hand toesteken. En dat is in deze tijd van individualisering een groot goed.”

Van ’s morgens 10 tot ’s avonds 10 zou ideaal zijn!

Hun ideale scenario? Een buurtcafé dat elke dag open is van 10 uur ’s morgens tot 10 uur ’s avonds zodat mensen altijd binnen kunnen wandelen. Waar veel mensen elkaar ontmoeten en samen initiatieven gaan ondernemen waardoor de wijk helemaal opbloeit. ..Maar dan hebben we wel heel veel vrijwilligers nodig”, grinnikt Ad.

Vooralsnog beginnen ze met de vrijdagmiddag, zo tussen half twee en vier uur of half vijf. De bedoeling is dat ook de wijkagent, de wijkcoördinator of de welzijnswerker regelmatig binnenloopt om een praatje te maken en vragen te beantwoorden. En verder komen er themamiddagen. ..Daarvoor gaan we bij de mensen te rade: over welke onderwerpen zouden zij wel meer willen weten? Daar nodigen we dan een professional voor uit die iets komt vertellen. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld Veilig mobiel bankieren.”

Koffie en thee is gratis

De gemeente juicht het plan van harte toe en stelt een buurtbudget beschikbaar. ,,Daardoor is de koffie en thee gratis.”

Je kunt dit artikel ook in de krant lezen. Met dank aan OpenArt.ai voor de foto.

Ik schrijf voor de krant, magazines en allerlei organisaties, altijd op basis van een persoonlijk gesprek of interview waarin ik goed luister en de juiste vragen stel. Zit jij om een goede tekst te springen? Klik hier om contact op te nemen.

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.