EHBO Eerste Hulp Bij Overgang Deel 5: De O van Overgewicht

0
1012
inandoutofafrica-menopause nomad-menopause magician-tekstschrijver-powerofthepen-interactiveacts-wilma vervoort-salade met zalm en avocado

EHBO Eerste Hulp Bij Overgang: Of de O van Overgewicht?

Een tragisch bijverschijnsel van de overgang, zeggen ze: Overgewicht. Er zijn zelfs speciale supplementen te koop die claimen je taille in de gaten te houden. Toch red je het niet met die pillen alleen: die taille, daar moet je zelf ook van alles voor doen. Of laten liever gezegd.

Ik ben zo iemand waarvan mensen altijd zeggen: “Ja, maar jij bent toch niet te dik!” Maar wat is te dik? Het is een rekbaar begrip, maar op het moment dat ik kledingstukken niet meer dichtkrijg ben ik gewoon te veel aangekomen. En dus te dik geworden. Zo kijk ik ernaar. Ik geloof er niet zo in om dan maar een of twee maten grotere kleding te gaan kopen, dat is symptoombestrijding. Afvallen, dat is op dat moment het enige wat moet gebeuren anders gaat het (bij mij althans vrees ik) van kwaad tot erger.

Kukeleku

Hoe val je dan af Wilma? Ja, hele goeie vraag. Ik heb vorig jaar een dieet gevolgd waarin ik 10 dagen alleen maar proteïne at; daarna mocht ik daar goede koolhydraten aan toevoegen. Volgens het boekje zou dat goed moeten werken. Nou, ik viel inderdaad af als de brandweer. Eieren at ik en vlees en vis en kip. Op dat moment zat ik in Zuid-Afrika en daar weten ze wel weg met vlees! De steaks lagen te sissen op de barbecue en we hadden verse eieren van ome Jan en Joannie; de kippen hebben bij hen namen!

Alleen, na 10 dagen gingen we om de dag onbeperkt groenten toevoegen (op zich gezond natuurlijk) maar toen vielen we niet of nauwelijks meer af. Dat schoot niet op. Dus we gingen terug naar alleen proteïne en in het weekend aten we dan iets gevarieerder. Mijn Nic viel 26 kilo af en ik 11. Joepie! Maar toen. We konden inmiddels beiden geen vlees of ei meer zien en snakten naar gewoon eten. Ik bladerde likkebaardend door kooktijdschriften en kreeg visioenen van borden spaghetti en Indiase curry. Dat “mochten” we allemaal niet hebben.

Gezellig samen snaaien

Om een lang verhaal kort te maken: ik ben weer terug bij af (qua gewicht) en dat komt omdat ik me helemaal klem heb gegeten. Alles wat eerder niet mocht MOEST ineens! Het hielp niet dat Nic en ik in Nederland zaten waar op elke hoek een bakker of een supermarkt zit. En een take away. We sloegen compleet door. Toen ik hem op het vliegtuig terug naar Zuid-Afrika zette besloot ik dat het genoeg was geweest met al dat gesnaai en gesnoep.

Ik ben nu “gewoon” aan het eten in de hoop dat ik langzaam maar zeker blijvend gewicht ga verliezen. Wat dat inhoudt?

Wat eet ik wel of juist niet?

Ik eet geen light-producten, vermijd suiker, alcohol en verkeerde vetten/koolhydraten. Dus geen drop, chocola, gefrituurd spul, zoutjes, tijgerbolletjes en spaghetti of Basmati-rijst. Om het overzichtelijk te houden ben ik heel simpel begonnen:

  1. Ontbijt: volle yoghurt met banaan of 2 dikke sneden grof bruinbrood met roomboter en rosbief of kipfilet.
  2. Lunch: roerei met champignons of nog een keer brood (zoals bij het ontbijt)
  3. Avondeten: 500 gram groente, gewokt met 100 gram mager vlees (maar vaak eet ik ook helemaal geen vlees) en 40 gram ongekookte pasta, gemaakt van linzen of peulvruchten.
  4. Rond een uur of 9 ’s avonds eet ik een appel of een sinaasappel.
  5. Ik drink 1,5 tot 2 liter water, thee en zwarte koffie.

Nou, ongetwijfeld valt hier van alles op af te dingen: Je Moet Geen Fruit Eten! En Al Helemaal Geen Banaan! Maar ik zal je zeggen: ik heb totaal geen hongergevoel en taal niet naar zoete of hartige happen. Dan kan die banaan wel lijden volgens mij!

inandoutofafrica-menopause nomad-menopause magician-tekstschrijver-powerofthepen-interactiveacts-wilma vervoort-indiase curry

De crux zit hem volgens mij in het feit dat ik heel verzadigd ben na elke maaltijd, zeker ’s avonds na al die groente! Ik moet echt vechten om mijn bord leeg te krijgen maar weet gewoon dat, als ik dat niet doe, ik ’s avonds eet-neigingen krijg die niet te blussen zijn met een stukkie fruit. Dus ik eet die groente op en geen gezeik! Dus dat schaaltje hierboven op de foto? Dat is een voorbeeld van een avondmaaltijd.

Ik doe dit nu een week en stom genoeg ben ik vergeten om aan het begin op de weegschaal te stappen, dus of het werkt weet ik nog niet. Maar 1 ding weet ik al wel: ik eet op dit moment heel gezond en ik geniet er echt van. Dat zorgt ervoor dat ik niet ga “zondigen” zoals dat wordt genoemd.

Daar gaat het al fout hè, dat we dat “zondigen” noemen: alsof het een strafbaar feit is! Ik ga, als ik weet of de manier waarop ik nu eet daadwerkelijk leidt tot gewichtsverlies, op een gegeven moment heus wel weer iets eten wat misschien niet “mag” volgens de dieet-terroristen. Maar nu heb ik er vooralsnog geen behoefte aan. Ik ben al blij dat ik van al die gekookte eieren en karbonades af ben die Nic en ik elke avond naar binnen werkten. Moet er echt niet meer aan denken. En al dat vlees …. daar voel ik me sowieso niet meer goed bij. Ik pas op allerlei dieren en tegelijkertijd eet ik andere beestjes op!

Ik ga jullie op de hoogte houden of deze “eetwijze” werkt. O ja, ik ben niet uit op maatje 36 hoor. Maar momenteel heb ik een ongezond BMI-cijfer (boven de 25), om over mijn vetpercentage maar te zwijgen. En dat is gewoon niet ok. Vandaar.

Je mag ook meteen mee-testen en mij laten weten of het werkt!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.