EHBO Eerste Hulp Bij Overgang Deel 6 Overgewicht-vervolg

0
1411
InAndOutOfAfrica-Menopause Nomad-Wilma Vervoort-Tekstschrijver-Power of the pen-Menopause Magician-Interactive Acts-71.5 kg

Zoals ik een dag of 10 geleden meldde ben ik helemaal klaar met dat stomme gedieet. Tegelijkertijd denk ik niet Na Mij De Zondvloed want hoe meer ik aankom, hoe ongezonder het wordt.

Ik kreeg natuurlijk best veel reacties van mensen op de mail die me vroegen waarom ik het in ’s hemelsnaam belangrijk vind om slank te zijn. Het gaat me niet zozeer om het slank zijn hoewel ik moet toegeven dat ik het leuker vind om mezelf te zien in een broek waar niet van alles overheen hangt. Het gaat me veel meer over mijn gezondheid. Ik heb (had inmiddels) een ongezond BMI en op het moment dat ik meer weeg dan het aantal cm’s boven de 100 dat mijn lengte aangeeft is het opletten geblazen. En bij mij zit echt AL het vet rondom mijn taille. Dat is, zo begrijp ik, ook niet gezond.

Omdat ik te schijterig was om op de weegschaal te gaan staan weet ik niet wat ik woog op het moment dat ik besloot “anders” te gaan eten. Na een dikke week trok ik dan toch de stoute schoenen aan: 72,5 kilo! Dat is 2,5 kilo meer dan de dag voor mijn bevalling. In alle consternatie heb ik van die dag geen screenshot gemaakt. Joost mag weten wat ik woog op de dag dat ik begon: dat moet meer dan 73 kilo zijn geweest. En ik ben maar net 1.69 m lang. Niet goed dus.

Na een dag of 3 stapte ik met frisse tegenzin weer op de schaal:

InAndOutOfAfrica-Menopause Nomad-Wilma Vervoort-Tekstschrijver-Power of the pen-Menopause Magician-Interactive Acts-72.5

300 gram. Dat is een ons per dag. Lijkt niet veel maar ik teken ervoor. Want ik heb geen moment honger of trek gehad. Sterker nog: ik zat tegen heug en meug mijn bord leeg te scheppen! Daarom had ik ’s avonds ook totaal geen neiging om te snoepen of stukken kaas naar binnen te schuiven. Dat gaf deze burger moed. O ja, dat begingewicht wat in de screenshots was genoemd: dat woog ik dus vorig jaar oktober. Kun je nagaan hoe ik het heb verprutst sinds die tijd!

inandoutofafrica-menopause nomad-menopause magician-tekstschrijver-powerofthepen-interactiveacts-wilma vervoort-71.9

En na nog eens vier dagen bleek dat ik weer vier ons kwijt was. En dat was interessant want ik had namelijk een barbecue bij mijn zus gehad waar ik brood met kruidenboter had gegeten en 2 glazen witte wijn had gedronken EN nog een glas of 3 (ja, ik weet het) met vriendin Marian. Omdat we elkaar een tijd niet gezien hadden. Keigezellig. En twee handen vol schuimende Cadillacs van Autodrop in de bioscoop. Die waren lekker zeg! Gelukkig waren we met zijn vieren dus er aten meer mensen mee uit die verpakking. Want ik kan niet ophouden als ik eenmaal aan zo’n doos Autodrop begin. Maar ik vreesde de weegschaal dus de dag erop. Maar dat bleek onnodig want toch 4 ons afgevallen.

Natuurlijk kan ik dan denken: als ik nou NIET afgeweken was van mijn “gezond eten”-patroon, wat was ik dan afgevallen? Maar dat is nou net de clou: dat wil ik dus niet doen. Ik wil gewoon die wijntjes kunnen pakken en dat knapperige stokbrood. Weliswaar niet elke dag maar van alles af moeten slaan als je ergens gezellig bent schiet niet op. En wie schetst mijn verbazing: een dag later was ik nog eens 4 ons kwijt! En was mijn BMI op GEZOND i.p.v. OVERGEWICHT

InAndOutOfAfrica-Menopause Nomad-Wilma Vervoort-Tekstschrijver-Power of the pen-Menopause Magician-Interactive Acts-71.5 kg

En wat eet ik nu?

Ik las een mooie omschrijving: alles wat mijn grootmoeder ook nog zou herkennen. Dus eerlijk voer! Ik eet bijvoorbeeld (maar niet uitsluitend!):

 • volle yoghurt met een banaan of een mineola,
 • roomboter,
 • donkerbruin brood met kipfilet-rosbrief-slagersleverworst,
 • flinke hoeveelheden verse groenten (400 gram of zo) die ik wok met
  • maximaal 100 gram vlees OF
  • ik smelt er twee plakken kaas op (dan doe ik er geen vlees in) OF
  • ik maak een roerei van 2 eieren en roer dat door de groente
 • En ’s avonds rond een uur of 9 eet ik twee plakken ontbijtkoek met roomboter omdat ik dat gewoon keilekker vind.

Wat ik NIET pak: koekjes, snoep, chips, zoutjes. Daar probeer ik van weg te blijven. En geen rijst, pasta en aardappelen. Ik mis het tot op heden totaal niet maar mocht ik het wel gaan missen, dan ga ik de speciale uitvoeringen pakken (pasta die van linzen is gemaakt bijvoorbeeld). Of de volkoren-versie. Volgens mij zou dat allemaal best wel kunnen, als je de 40 gram (ongekookt) niet overschrijdt. Maar zolang ik het niet mis laat ik het voor wat het is.

Hoe lang houd ik dit vol?

Ik denk eigenlijk dat ik dit niet als “volhouden” ervaar: ik ben gewoon anders gaan eten en als ik eens wil snoepen of drinken doe ik dat gewoon. Du moment dat ik ga zeggen: Dit Mag Ik Niet! gaat het fout, want dan wordt het des te verleidelijker.

Ik kwam op een Amerikaanse site terecht: Diet Doctor. Die hebben lekkere recepten die koolhydraatarm zijn. Daar kan ik ook nog van alles vinden. Ik zag al iets voorbijkomen van een saus van room met Franse schimmelkaas!

Heb je een vraag of een suggestie? Ik hoor je graag! Neem gewoon contact met me op!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.