Gezonde kookclub in Best ,,Gezond eten is natuurlijk goed, maar het gaat vooral om de gezelligheid”

0
190
InAndOutOfAfrica-Menopause Nomad-Wilma Vervoort-Tekstschrijver-Power of the pen-Menopause Magician-Interactive Acts-MijnMoedboek-gezondbest samen fit

Een diëtiste die vertelt dat je gezond moet eten. Natuurlijk heeft ze gelijk, maar eenmaal thuis in de keuken maak je toch liever die romige pasta. Tenzij je in een kookclub in Best met een aantal andere enthousiastelingen aan de slag gaat. Dan blijft het wèl hangen.

Zelf gezond gaan koken

Marian Karremans begon vol goede moed aan het traject GezondBest Samen Fit en is nu, bijna een jaar later, vol lof. ,,Er zitten een aantal modules in waar je uit kunt kiezen. Eén ervan gaat over gezond eten. Er kwam een diëtiste langs die het een en ander vertelde en mensen raakten daar zo enthousiast van dat ze zelf ook in de praktijk gezond wilden leren koken.”

Karremans zegt dat ze van het gehele traject veel heeft geleerd. ,,Niet alleen op het gebied van gezondheid, maar ook op sociaal vlak. Veel vaker dan vroeger maak ik een praatje en toen ik hoorde van die kookclub, besloot ik een kijkje te gaan nemen. Inmiddels ben ik al zo’n keer of vijf geweest. Als je wilt, kun je ook meehelpen met het koken zelf, maar vanwege allerlei bezigheden red ik dat niet. Ik schuif gewoon gezellig aan rond 18.00 uur!”

Niet alleen eten, maar ook koken

Er wordt gezond gekookt en natuurlijk wordt er ook rekening gehouden met mensen die vegetarisch of vegan zijn. Wilma Hartman is de drijvende kracht achter de kookclub en bepaalt wat er gegeten wordt. Ook zorgt ze voor de boodschappen. Rond een uur of vier verzamelen de koks zich om alle voorbereidingen te treffen.

Hans van Breugel steekt graag een handje toe. ,,De koks zitten in groepjes bij elkaar en houden zich bezig met het snijden van groente. Of ze staan in de potten en pannen te roeren. Ondertussen wordt er natuurlijk flink gekletst en ’s avonds aan tafel is dat ook het geval. Ik denk zelf dat verreweg de meeste mensen daarvoor komen. Het is echt een sociaal gebeuren.”

Opruimen hoort er ook bij

Er schuiven gemiddeld rond de 20 deelnemers aan. De maaltijd wordt opgediend in de protestantse kerk in Wilhelminadorp. ,,Daar is een gezellige ruime zaal en een grote, goed uitgeruste keuken met een professionele afwasmachine. Daarom vind ik het ook leuk om mee op te ruimen na afloop, want het is allemaal zo gebeurd”, aldus Van Breugel.

De kookclub wordt niet op een vaste avond gehouden, zodat er altijd wel een keer een avond voorbijkomt die past. Voor € 7,50 worden er drie gangen geserveerd. Na afloop worden de recepten opgestuurd. De kookclub staat in eerste instantie open voor mensen die meedoen met GezondBest Samen Fit, maar zij mogen zelf ook mensen uitnodigen om mee te doen.

Je kunt dit artikel ook in de krant lezen.

Ik schrijf voor de krant, magazines en allerlei organisaties, altijd op basis van een persoonlijk gesprek of interview waarin ik goed luister en de juiste vragen stel. Zit jij om een goede tekst te springen? Klik hier om contact op te nemen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.