Groenste wijk van Best wil groen blijven

0
445
InAndOutOfAfrica-Menopause Nomad-Wilma Vervoort-Tekstschrijver-Power of the pen-Menopause Magician-Interactive Acts-Zevensprong Best 1

Daarom maken veel omwonenden uit de wijk zich zorgen. Want blijft het wel zo groen als de plannen van Kindcentrum De Zevensprong verwezenlijkt worden?

Nu heeft De Zevensprong nog twee locaties: een op de Haktol en een op de Notermansstraat. Die twee willen ze dolgraag samenvoegen. Daarvoor is niet alleen een ingrijpende renovatie van het pand aan de Haktol noodzakelijk, maar moet er ook een blok nieuwbouw komen. De plannenmakerij is in volle gang maar de omwonenden voelen zich buitengesloten.

Parkeren in plaats van groen

Meer leerlingen = meer verkeer in de wijk, veroorzaakt door ouders die hun kinderen komen halen en brengen. Dat vraagt om meer parkeerplaatsen en daar zit ‘m nou net de kneep. Omdat er dan bomen moeten verdwijnen. Dat stuit de bewoners van de groenste wijk van Best tegen de borst.

Hoewel er nog niets officieels is ingediend qua plannen maakten Josette Janssen (secretaris Bewonersoverleg Speelheide) en Joep Jongen, een direct omwonende aan de Haktol, al wel gebruik van het recht om “in te spreken” tijdens de raadsvergadering. Het ging niet eens zozeer om de bomen, veel meer nog om de manier waarop de bewoners zich buitengesloten voelen.

Bewonersoverleg niet uitgenodigd

Volgens Janssen wekt de gemeente regelmatig de indruk gewekt dat ze de omwonenden volop betrekken bij de gang van zaken maar dat valt nog te bezien. “Eigenlijk was de inloopavond op 9 september jl. de eerste keer dat de omwonenden informatie kregen; tot die tijd was het vooral mondjesmaat, niet structureel en ad-hoc. Er werden willekeurig wat mensen benaderd maar het Bewoners Overleg Speelheide werd bijvoorbeeld niet uitgenodigd.”

De bomen die mogelijk gaan verdwijnen en de verwachte verkeerstoename zijn zorgpunten maar ook: wie garandeert dat het park straks niet gewoon wordt “opgeëist” door de school? Komt er wel een hek rondom de school om te voorkomen dat jongeren er ’s avonds gaan chillen en rondhangen?

Parkeerplaatsen niet noodzakelijk

Tijdens de inloopavond werden 6 scenario’s geschetst waarin nieuwe parkeerplaatsen onvermijdelijk zijn. Janssen stelt dat er een 7e scenario mogelijk is: zonder nieuwe parkeerplaatsen en zonder dat er ook maar een boom gekapt hoeft te worden. Dat zal het draagvlak in de wijk zeker verbreden.

De andere inspreker, Joep Jongen, merkt op dat hij blij is met de voorgenomen verbouwing en uitbreiding van de Zevensprong. De school kan onderhand wel een make-over gebruiken. Hij kan wel begrip opbrengen voor omwonenden die bang zijn voor het omkappen van bomen: “Maar die hoeven niet per definitie te verdwijnen: we kunnen ze ook verplaatsen.”

Halen en brengen ontmoedigen

Volgens hem knelt het met name om het aantal nieuw te vestigen parkeerplaatsen, daar is onduidelijkheid over en dat zou niet het geval moeten zijn. “Het begint al met het aantal plaatsen: zijn het er nu 40? Of 20? Maar in mijn ogen is er een alternatief: In plaats van direct aan te nemen dat er nieuwe plaatsen nodig zijn kunnen we proberen mensen te ontmoedigen om alsmaar die auto te pakken wanneer ze hun kind moeten halen en brengen. Voor een kilometer afstand stappen mensen al achter het stuur; zeker bij slecht weer is het daardoor flink druk hier in de wijk.”

Verder pleit ook Jongen voor een betere communicatie met de omwonenden.

Ik schrijf voor de krant, voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.