Grote bouwkavels aan de Seinheuvel

0
230
Tekstschrijver-Best-Wilma-Vervoort-Correspondent-Eindhovens-Dagblad-bouwkavels Seinheuvel

6 kavels in 2020

In 2020 komen 6 grote kavels beschikbaar aan de Seinheuvel in Best vanwege een samenwerking tussen de gemeente Best en de organisatie Ruimte voor Ruimte. Waar vroeger agrarische activiteiten plaatsvonden worden straks woningen gebouwd.

Ruimte voor ruimte

Agrariërs door het hele land hebben deals gemaakt met de Provincie. In ruil voor het afbreken van stallen en het inleveren van mestrechten verkregen zij het recht op de vrijgekomen grond een woning te bouwen. Zij konden er echter ook voor kiezen deze bouwtitel te verkopen aan de provincie. Organisatie Ruimte voor Ruimte kreeg vervolgens van de provincie de opdracht om deze kavels te gelde te maken. Per verkocht kavel vloeit 125.000 euro terug naar de provinciekas.

“Op deze manier willen we voorkomen dat stallen leeg staan en er kans ontstaat op oneigenlijke praktijken” vertelt Wim van de Kerkhof, directeur van Ruimte voor Ruimte. “We hebben op deze manier 2600 bouwtitels verkregen die we natuurlijk niet persé allemaal gaan verkopen. We richten ons met name op de kavels die aan de randen van het buitengebied zitten.”

Doorkijkjes

Het is dus zeker niet de bedoeling het hele buitengebied maar vol te bouwen, zo benadrukt ook wethouder Van Schuppen. “Als er ergens een mooi doorkijkje is houden we dat beslist in stand. Maar er is heel veel vraag naar grote kavels en die kunnen we op deze locaties realiseren.”

Veel ruimte

Waar een gemiddeld bouwkavel in Best tussen de 400 en 500 m2 groot is, kan bij een ruimte-voor-ruimtekavel uitgegaan worden van zo’n 900 m2. De toekomstige bouwers kunnen zich dus flink te buiten gaan. “Nou nee” lacht Van Schuppen. “Het is wel de bedoeling dat de nieuwe bebouwing aansluit bij de bestaande bebouwing in Heuveleind. We geven bijvoorbeeld ook aan dat we de bestaande groenstrook daar graag in standhouden.”

Doordat deze kavels op een speciale manier zijn verkregen, door het afkopen van agrarische bedrijven met provinciegeld, is Ruimte voor Ruimte de enige partij die ze kan verkopen. Dit wordt gedaan in samenspraak met de gemeente. Bij het vaststellen van de prijs wordt gekeken naar de marktconforme grondprijs door lokale makelaars te raadplegen en rekening te houden met het grondprijsbeleid van de gemeente. Het woonrijp maken van de kavels vraagt om een relatief geringe investering omdat de infrastructuur, denk bijvoorbeeld aan riolering en glasvezel, al aanwezig is.

Maar zover is het nog niet. We staan nu aan de vooravond van het opstarten van alle ruimtelijke procedures; de verwachting is dat er in 2020 gebouwd kan gaan worden.

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.