Kunsthuys Best gaat helaas sluiten per 1 december

0
300
Tekstschrijver-Best-Wilma-Vervoort-Correspondent-Eindhovens-Dagblad-Kunthuys Best

Het Kunsthuys in Best gaat sluiten. Op 1 december trekt eigenaresse Winny Muller de deur achter zich dicht, met pijn in het hart. De tijd die zij in de galerie steekt staat niet meer in verhouding tot de opbrengsten. Er komen wel bezoekers maar helaas zijn het meer kijkers dan kopers. Winny werkt inmiddels als Manager externe relaties bij Theater Het Speelhuis in Helmond.

Ze is bij haar beslissing niet over een nacht ijs gegaan. “Ik heb er een maand of 6 over nagedacht. Is het het allemaal wel waard, die tijd en energie die ik erin steek? Nooit thuis zijn in het weekend? Nu mijn kinderen wat ouder worden vind ik dat steeds moeilijker. En als ik dan kijk wat ik eigenlijk per uur verdien …”

Starry Starry Night

Toen Winny een jaar of 15 was raakte ze geïnfecteerd met het “kunstvirus” door haar leraar Kunstgeschiedenis. “Tijdens de eerste les liet hij ons in een donkere ruimte schilderijen van Van Gogh zien. Op de achtergrond dat liedje van Don Mclean: “Starry starry night” Ik kreeg er metéén gevoel bij!”

Toch duurde het nog tot 2005 voordat haar professionele carrière in de kunst begon. Dat was in Galerie De Kei in Nuenen, eigendom van haar schoonvader Cees Clijsen. “Cees heeft me alles geleerd” vertelt ze. Ze nam in 2010 De Kei van hem over en verhuisde in 2016 naar Best; De Kei werd omgedoopt tot Het Kunsthuys.

Museum

Volgens Winny komen er genoeg kunstliefhebbers over de vloer, maar ze zien de galerie meer als een museum dan als een plek waar je kunst kunt kopen. “Sinds 2010 is het eigenlijk een beetje bergafwaarts gegaan met de kunstverkopen” constateert ze. “Onder andere door de crisis, mensen geven dan toch minder geld uit aan kunst. Maar de tijden veranderen sowieso. De jongere generatie waardeert kunst veel minder. Zij kopen bij Ikea voor een paar tientjes iets leuks voor aan de muur, dat gooi je na verloop van tijd weg en dan hang je weer iets anders op!”

Grote kortingen op kunst

Tot 1 december houdt ze totale leegverkoop in Het Kunsthuys, met oplopende kortingen tot wel 40%. Ze blijft actief in de kunst; ze wil connecties leggen tussen kunstenaars en klanten en bedrijven en particulieren adviseren. Daarom gaat haar website kunsthuysbest.nl binnenkort op de schop. “Maar eerst ga ik deze sluiting heel goed afronden” verklaart ze.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.