Langven Best ouder dan gedacht

0
406
content schrijven-wilma vervoort-tekstschrijver-Eindhovens Dagblad-Langven Best
Met dank aan Rimbaud Lapperre

Het Langven Best ouder dan gedacht. Een heel stukje ouder zelfs, zo blijkt uit veldwerk van twee studenten aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. Zij boorden meer dan 40 gaten in de ondergrond bij het Langven en ontdekten dat de basislaag daarvan gevormd is aan het einde van de laatste ijstijd: zo’n 20.000 jaar geleden.

Onderzoek ondergrond Langven

Eerder werd aangenomen dat het Langven in de Late Middeleeuwen is ontstaan door ontbossing, overbegrazing of het steken van heideplaggen waarna de wind vrij spel kreeg op het zand. “Dat blijkt maar deels te kloppen” vertelt Rimbaud Lapperre. Hij is als vrijwilliger al lange tijd betrokken bij het Langven. Als geohydroloog houdt hij zich bezig met de stroming van water in de ondergrond; vanwege zijn onderzoek bij de VU kwam hij in contact met beide studenten. “Ze moesten een onderzoek doen naar dekzandafzetting en zochten een geschikte locatie. We dachten meteen aan het Langven. Daar is namelijk nog nooit de ondergrond van onderzocht. En ja, dan komt er deze verrassende uitkomst uit!”

Langven 20.000 jaar

Op de vraag waarom hij daar zo verheugd over is zegt hij: “10 jaar geleden was het Langven nog maar een heel klein plasje water. Door gepland bomen te kappen kon het ven weer vollopen, zoals oorspronkelijk bedoeld was. Het is van grote waarde voor het landschap en trekt ook veel recreanten. De wetenschap dat het vennengebied 20.000 jaar geleden al gevormd werd geeft toch een extra cachet aan het geheel.” Reden temeer dus om te zorgen dat het voor de komende generaties behouden blijft.

Geweldige ervaring

Volgens de studenten aardwetenschappen Dominique Knip en Roan Brandon is veldwerk iets waar ze het hele jaar naar uitkijken. “Toen bekend was dat we het Langven gingen onderzoeken vonden we een Airbnb op ongeveer een half uur fietsafstand. De eerste keer moesten we een tas boormateriaal van zeker 20 kilo en anderhalve meter lang meesjouwen. Eenmaal in het veld aangekomen begon het fysieke werk, het boren. Heel intensief maar we keken er elke dag naar uit. Lekker in de natuur en soms kwam er zelfs een ree langs. ‘s Avonds werkten we de gegevens uit, soms tot in de late uurtjes. Het waren lange dagen maar het was een zeer leuke en leerzame ervaring.”

Excursie Langven

Twee keer per jaar wordt er een excursie naar het Langven georganiseerd; de eerstvolgende staat gepland voor eind mei/begin juni. Houd Groeiend Best en de site van IVN Best in de gaten voor de aankondiging.

Ik kan ook voor jou content schrijven! Neem contact met me op of kijk op mijn website.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.