Maaike en Manuel van Dierenbegraafplaats Wilgenhof Best

0
189
Tekstschrijver Best Wilma Vervoort Correspondent Eindhovens Dagblad Dierenbegraafplaats Wilgenhof Best

Dierenbegraafplaats De Wilgenhof is al 30 jaar een begrip in Best. In een natuurlijke, rustige omgeving kunnen mensen hun huisdier een laatste rustplaats geven. Ongeveer 90% van de huisdieren die begraven liggen zijn honden, maar er is ook een kattenlaantje.

Manuel ter Voert en Maaike Nelissen namen in maart de begraafplaats over. Het kwam stomtoevallig op hun pad toen Manuel vanwege zijn werk in contact kwam met de toenmalige eigenaar die aangaf dat het hem eigenlijk een beetje teveel werd. Want er gaat zo stiekem best wat tijd in zitten, met name in het onderhoud.

“Ik moest er wel even over nadenken toen Manuel erover begon” vertelt Maaike. “Ik vroeg me af of ik er wel mee zou kunnen omgaan, met dat verdriet van de mensen. En je moet natuurlijk toch aan de slag met een dood dier.” De manier om daar achter te komen is het gewoon te proberen, dus ze liepen een paar dagen mee en hakten de knoop door. Eén verandering voerden ze meteen door: je kunt je huisdier niet meer anoniem begraven.

“Dat past niet bij ons idee” legt Maaike uit. “Wij zijn er voor mensen die echt bewust afscheid willen nemen van hun huisdier. Ieder doet dat op zijn eigen manier en wij proberen daar zoveel mogelijk in mee te gaan. Het grafje kunnen ze daarna aankleden zoals ze willen, maar als ze dat niet willen is het ook goed. Ze kunnen een jaar lang onbeperkt het graf bezoeken; na dat jaar kunnen ze eventueel verlengen. Ongeveer 200 mensen doen dat nu, voor één graf zelfs al 30 jaar.”

Heeft zij een “favoriet” graf? “Ja, eigenlijk wel. Dat grafje is heel mooi afgewerkt. Niet eens met allerlei dure dingen hoor. Het is vooral de aandacht die eraan besteed is.”

Maaike en Manuel hebben elk ook nog een “gewone” baan, al is Maaike wel wat minder gaan werken. “Onze begraafplaats is niet keurig aangeharkt met allerlei laantjes. Het is vooral een natuurlijke omgeving maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je de natuur maar zijn gang kan laten gaan. Ik wil ook graag planten neerzetten die bijen, insecten en vogeltjes aantrekken. Wilgenhof moet vooral een plek blijven waar het rustig en vredig is en waar je, ondanks het verdriet over het verlies van je huisdier, naar toe kunt gaan om te genieten van de omgeving.”

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.