Met liefde gemaakt in C’park Bata

0
1219
InAndOutOfAfrica-Menopause Nomad-Wilma Vervoort-Tekstschrijver-Power of the pen-Menopause Magician-Interactive Acts-Giants Pens cparkbata best

Met liefde gemaakt in C’park Bata, dat wordt meteen duidelijk zodra je rondloopt in gebouw 32 waar de ambachtslieden gevestigd zijn. Er hangt een goede sfeer en je voelt de vibe, de “bruis”. Ga er eens kijken op een open dag die ze regelmatig organiseren! Ik deed dat zaterdag 21 augustus en verbaasde me erover hoeveel tijd ik er door had gebracht. Het was omgevlogen!

Community

Gebouw 32 op C’park Bata Best gonst van de activiteiten nu er diverse ambachtslieden zijn neergestreken. Zo worden er vulpennen en wollen wandkleden ontworpen, meubels gemaakt of juist gerestyled en cadeaupakketten samengesteld. En dat is nog maar een kleine greep uit het aanbod. Een ding hebben de vaklui gemeen: hun bevlogenheid en de waardering voor de onderlinge samenwerking.

InAndOutOfAfrica-Menopause Nomad-Wilma Vervoort-Tekstschrijver-Power of the pen-Menopause Magician-Interactive Acts-retouch vintage cparkbata best
Michelle restyled een Marokkaans meubel

“Ik was een oud kastje aan het opknappen, zat al tegen de deadline aan en toen zag ik dat er houtworm in de bodemplaat zat. Dan kan ik wel naar een bouwmarkt gaan maar daar word ik natuurlijk lang niet zo goed geholpen als door mijn buurman, de meubelmaker. Hij zaagde meteen een nieuwe bodemplaat die precies paste. Want zo’n oud kastje is natuurlijk ook nog schots en scheef. En toen hebben we ook nog samen die plaat gemonteerd“ vertelt Michelle Brugmans. Ze is de eigenaar van Retouch Restyling en Vintage en vindt niks mooier dan een bestaand meubelstuk een nieuw uiterlijk geven. “Eigenlijk ben ik decoratieschilder maar ik heb altijd een zwak gehad voor vintagespullen. Die hebben tenminste karakter.”

Niet voor een gat te vangen

Door corona liep het aantal schilderopdrachten terug maar ze liet zich niet uit het veld slaan. “Ik ben oude meubels gaan restylen en daar plaatste ik foto’s van op Instagram. Al gauw werd ik benaderd door mensen met de vraag of ik hun tafeltjes of kastjes ook wilde aanpakken. Je kent het wel: je erft een kastje van oma, er zitten een hoop herinneringen aan maar het past eigenlijk totaal niet bij je interieur. Samen kijken we dan hoe we dat kunnen veranderen, misschien een kleur die in het tapijt zit, of het behang.” Voor de mensen die zelf aan de slag willen organiseert ze workshops. “Het liep storm. Ze kwamen uit hele land hiernaartoe. Ik mocht de grote zaal gebruiken hier want ze pasten natuurlijk niet in mijn werkplaats.”

InAndOutOfAfrica-Menopause Nomad-Wilma Vervoort-Tekstschrijver-Power of the pen-Menopause Magician-Interactive Acts-un-wrapped

Tegenover haar zit Un-wrapped, gerund door 2 oud-interieurstylisten. Ze liepen altijd tegen het feit aan dat het moeilijk was om echt aparte en leuke spullen te vinden en kwamen op het lumineuze idee om allerlei soorten cadeaupakketten samen te stellen. “Maar dan wel pakketten die passen bij het verhaal wat je wilt vertellen, wilt uitstralen” zegt Ravenna van Doren. Samen met Manja Vermeulen is zij vorig jaar in augustus in gebouw 32 gestart. “We maken zelf de ontwerpen van onze verpakkingen en kaartjes voor de persoonlijke boodschap. En we combineren dus inderdaad unieke spullen tot een mooi pakket wat bij onze opdrachtgevers past. Maar je kunt bij ons ook je eigen pakket samenstellen. Weer eens wat anders dan een saaie cadeaubon” lacht Manja.

Prachtige vulpennen

Wie je ook spreekt: iedereen vertelt vol vuur over zijn of haar “ambacht” en de manier waarop ze die onder de aandacht van het grote publiek weten te brengen. Zo ook de broers Teun en Joep Prinsen die zelf vulpennen maken. Zij staan op de foto bovenaan.

InAndOutOfAfrica-Menopause Nomad-Wilma Vervoort-Tekstschrijver-Power of the pen-Menopause Magician-Interactive Acts-Giants Pens 2 cparkbata best.jpg

“Het is een uit de hand gelopen hobby” verklaart Teun. Hij verzamelt pennen en probeerde op een gegeven moment in het schuurtje zelf pennen te maken. Zijn broer Joep ging het op een gegeven moment ook eens proberen. “Hij is gewoon eigenlijk veel beter dan ik!” lacht Teun. “Hij is heel creatief. Ik ben meer van de methodische, strakke aanpak.” Hun bedrijf Giants’ Pens verscheept inmiddels pennen over de hele wereld. “Zo’n 50% gaat naar het buitenland, Amerika, de Filipijnen, Hongkong.” Ze leveren compleet maatwerk “alleen de penpuntjes niet; die kopen we in Duitsland”.

De materialen kopen ze in of maken ze zelf. Denk daarbij aan “burl” in feite door hormonen aangetast hout, diamantpoeder of hars. Hun pennen kenmerken zich door de prachtige, diepe kleuren en veel ervan hebben een prachtige “sparkle”. “Er zijn natuurlijk meer pennenmakers in Nederland maar wij zijn die enigen die echt compleet maatwerk leveren” stelt Joep. “Dus niet alleen het middelste stukje van een vulpen maar de hele pen.”

Gebouw 32

Alle vaklieden zijn het met elkaar eens: de locatie is er een uit duizenden. Er hangt zoveel sfeer en energie in de oude schoenenfabriek: dat inspireert en bevordert de creativiteit. Wat ik al zei: ga er eens kijken!

Ik schrijf voor de krant, voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben.

Je kunt dit artikel natuurlijk ook in de krant lezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.