Modelbouwdag 21 april Bevrijdende Vleugels Best

0
133
wilma vervoort-correspondent-schrijver-bnnvara-eindhovens dagblad-itsuptoyou-inandoutofafrica-mijn moedboek-modelbouw bevrijdende vleugels

Vliegtuigen, tanks en schepen op een schaal van 1 op 3 tot 1 op 700. Die kom je tegen op de WW2-modelbouwdag op 21 april bij Bevrijdende Vleugels in Best. En ook de bouwers zelf natuurlijk. ,,Ik heb wel 100 modellen die ik nog moet gaan bouwen!”

Doe eens iets anders met die duimen!

Dat vertelt Piet van Hees met enige trots. ,,Maar er zijn ook mensen die er honderden hebben staan in de voorraadkast hoor.” Van Hees begon te bouwen toen hij een jaar of 11 was. Volgens hem begint hij langzaam maar zeker tot een uitstervend ras te behoren. En daarom kan hij het wel van de daken schreeuwen. ,,Ga Modelbouwen!!! Ontwikkel iets meer dan alleen die twee duimen waarmee je zit te gamen!”

Volgens hem is ‘iets maken’ het mooiste wat er is. Gewoon een doos kopen, de onderdelen losknippen en vooruit met de geit. Veel ingewikkelder is het niet. Voor het weet bouw je een tank, een pantservoertuig of het Duitse slagschip de Bismarck. ,,Als je die op schaal bouwt, is ie nog 1,5 meter lang hè.”

Tank op schaal van 1:3

Toch is dat nog niks vergeleken met die tank die die ene man heeft gebouwd. ,,Op een schaal van 1 tot 3! Hij heeft een speciale aanhangwagen gemaakt waar hij die tank op moet rijden als hij hem ergens wil laten zien.”

Het enthousiasme van de bouwers kunnen de bezoekers op de modelbouwdag met eigen ogen aanschouwen. ,,Er zit bijvoorbeeld iemand die laat zien hoe je iets helemaal roestig kunt maken, zoals die voertuigen die je ooit bij een oude boerderij ziet staan. En natuurlijk zijn er ook handelaren, dat is gaaf, want dan kun je eens iets kopen zonder online te moeten gaan. En erover praten ook.”

Modelbouw mag niet uitsterven

De modelbouwwinkels sterven uit, in de gemiddelde speelgoedwinkel ligt bijna niks meer. ,,Waar zie je nou nog racebanen? Of treintjes? Ja, Lego, dat is er nog wel natuurlijk. Daar gaan mensen ook wel mee aan de slag hoor. En het grote voordeel is natuurlijk dat dat weer uit elkaar kan, in tegenstelling tot een ‘gewoon’ bouwpakket. Als dat eenmaal vastgelijmd zit, krijg je het natuurlijk niet meer los!”

Van Hees heeft in de loop der jaren een indrukwekkende hoeveelheid modellen in elkaar gezet. Ook autootjes van één centimeter. Dat is toch een heel gepriegel, of mogen we dat woord niet gebruiken? ,,Ach ja. Als het op de grond valt, op een kiezelpad, vind je het bijna niet meer terug, zo klein is het. Ik heb heel veel gebouwd en heb een vitrinekast in de woonkamer staan.”

Een IKEA-kast vol

Maar daar past lang niet alles in. Er is ook nog een kast van een bekend Zweeds merk die hij heeft volgestouwd. Volgens hem zou je je erover verbazen hoeveel daarin past ,,… als je een schoenlepel gebruikt!”

De Modelbouw dag vindt plaats op 21 april. Meer informatie vind je hier.

Ik schrijf voor de krant, magazines en allerlei organisaties, altijd op basis van een persoonlijk gesprek of interview waarin ik goed luister en de juiste vragen stel. Zit jij om een goede tekst te springen? Klik hier om contact op te nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.