Ons Eygen Landt speelt 40 jaar toneel

0
755
InAndOutOfAfrica-Menopause Nomad-Wilma Vervoort-Tekstschrijver-Power of the pen-Menopause Magician-Interactive Acts-Ons Eygen Landt Best

Spraakmakende producties, spelers die van hun hobby hun beroep maken, speciale voorstellingen voor scholen en verpleegsters: zo maar een greep uit 40 jaar Ons Eigen Landt-historie. Op 6 november vieren ze het jubileum groots in ’t Tejaterke, voor hun publiek en voor hun leden en vrijwilligers.

Jan van de Ven, oud-bestuurslid, kijkt met trots terug op die historie. “Wij speelden “One flew over the cuckoo’s nest” zo natuurgetrouw dat er speciale voorstellingen kwamen voor verpleegsters van psychiatrische instellingen” herinnert hij zich. “Want die konden daar wat van opsteken.”

Verder was er natuurlijk het Passiespel, dat volle kerken trok. En uiteraard Oorlogstuig, dat destijds op het buitenterrein en in de grote hal van Bevrijdende Vleugels werd opgevoerd. Jan is er nog steeds van onder de indruk.

“In die hal zaten 10 grote roldeuren die om en om of allemaal tegelijk opengingen en dan steeds een ander tafereel lieten zien. De dodenmars, de gaskamer, zo natuurgetrouw dat sommige toeschouwers moesten huilen. Een spektakel van jewelste. Er reed een echte tank mee en er werd flink geschoten, natuurlijk met losse flodders. Maar ja, elke losse flodder kostte wèl 1 euro. Dan begon het schieten en dacht ik: Hup, daar gaat weer 25 euro!”

James Bond

Om nog maar te zwijgen over die Belgische kerel die ze ingehuurd hadden om hen bommen te leren maken. “Hij was bekend van de James Bond films. Het budget van onze hele productie gaf hij normaal gesproken uit aan één bom! Maar hij kwam naar Best en leerde ons bommen maken van mest en andere troep.”

Volgens Van de Ven zijn er niet veel toneelgezelschappen die de prestaties van Ons Eygen Landt weten te evenaren. “Het komt door de onorthodoxe aanpak van het bestuur en ook het hoge niveau van de spelers. Er zijn er al verschillenden doorgestroomd naar de toneelschool. Matthias Tuns van Jeroens Clan is destijds ook hier begonnen. Die toeren nu door het hele land.”

Meer dan alleen toneelspelen

Dat hoge niveau, dat komt ook nog ergens anders door, weet Willem Verder, voorzitter van het bestuur. “Wij leren onze spelers veel meer dan “toneelspelen” op zich. Presenteren, je bewust worden van jezelf, verantwoording nemen. Elke 3 jaar veranderen we van regisseur: vers bloed zorgt voor nieuwe prikkels. En de wisselwerking tussen de groepen onderling, het wederzijds respect en de samenwerking, dat alles zorgt voor de geweldige sfeer binnen onze vereniging.”

Er zijn zo’n 60 spelers, verdeeld over 3 kinder- en jeugdgroepen en 1 groep voor volwassenen. “Iedereen van de jeugd krijgt altijd een rol maar als volwassene moet je bij ons daar echt auditie voor doen. Ook dat verhoogt de kwaliteit” aldus Verder. De nieuwe producties staan alweer op stapel. Elke 3 maanden voert elke groep een nieuwe voorstelling op. Behalve de spelers zijn daar ook nog eens 40 vrijwilligers bij betrokken die ‘achter de schermen” hun steentje bijdragen.

Ons Eygen Landt speelt 40 jaar toneel

Er wordt flink uitgepakt op 6 november. ’t Tejaterke is compleet afgehuurd en er wordt in 6 zalen doorlopend opgetreden van 13.00 tot 17.30 uur. Hoogtepunten uit het verleden met de oude cast, fragmenten van toekomstige voorstellingen en een zaal waar livemuziek uit de voorstellingen wordt gespeeld. “En ook iets heel ludieks maar daar wil ik nu niet al te veel over verklappen” belooft Willem.

Ik schrijf voor de krant, voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben.

Je kunt het artikel ook in de krant lezen. Met dank aan Jan van de Ven voor de video en het mogen plaatsen ervan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.