Pizza & Politics Best: Politieke discussie met jongeren tijdens de pizza

0
520
inandoutofafrica-menopause nomad-mijn moedboek -tekstschrijver-powerofthepen-interactiveacts-wilma vervoort-pizza en politics 27 juni Best

Jongeren uit Best hebben zeker belangstelling voor de plaatselijke politiek. Ze wonen misschien geen raadsvergaderingen bij, maar tijdens de “Pizza & Politics’-avond op 27 juni kwamen ze graag hun zegje doen.

Dit format is een succes

Sjoerd Vrijburg, Lucas van der Kallen en Steven van der Heijden, drie jonge raadsleden uit Best, zijn blij met de opkomst en vooral met de resultaten. “We gaan dit in het najaar zeker herhalen, want deze pilot en ook het format blijken succesvol te zijn. De gesprekken gingen goed de diepte in, waardoor er respect ontstond voor elkaars mening” aldus Vrijburg na afloop.

Wat het format is? Een bijeenkomst voor jongeren uit Best, tussen 18 en 30 jaar, die onder het genot van een pizza en een drankje met elkaar en de aanwezige (jonge) raadsleden in gesprek gaan over twee onderwerpen die hen raken.

Best wil weten wat de jongeren denken

Aleksa Stankovic en Ali Damen Pizza zijn benieuwd naar wat de avond gaat brengen. “Het kan nooit kwaad om pizza te eten” grinnikt Stankovic en vervolgt: “De politiek is natuurlijk toch interessant en ik wil ook wel graag weten wat er gebeurt.” Damen vindt het belangrijk dat de gemeente graag wil horen wat jongeren vinden over bepaalde onderwerpen.

Voor de pilot waren die onderwerpen ‘Wonen in Best’ en “Sociale voorzieningen”. Met name voor jongeren is het niet makkelijk om een betaalbare woning in Best te vinden. Vrijburg had vooraf al aangegeven dat ze de input van de jongeren echt nodig hebben om ‘munitie’ te verzamelen die tijdens raadsvergaderingen kan worden ingezet.

“Belangrijk om te checken of aannames kloppen” Sjoerd Vrijburg, D66 Best

“Het gaat dan vooral om aannames die gedaan worden. Zoals: ‘50m2 woonoppervlak, bestaande uit een slaapkamer, woonkamer, badkamer en keuken is voldoende voor een jongere.’ Maar is dat wel zo? Het wordt tijd dat we dat van de jongeren zelf horen” vindt hij.

Er werden stellingen geprojecteerd waar de jongeren via een speciale app op konden reageren; of ze het ermee eens waren of juist niet. Vervolgens werd aan de hand van de uitslag meteen gevraagd om een toelichting. Dat bracht de discussie goed op gang. Wat opviel was dat mensen al pratend dichter bij elkaars standpunt kwamen; er ontstond over en weer begrip.

50 m2 woonoppervlak genoeg?

Die 50 m2 woonoppervlak vond men op zich wel goed, zolang je met maximaal twee personen woont. “Maar zodra je een kinderwens hebt, wordt het moeilijk. Want waar ga je dan naar toe?” Het gevoel dat overheerste was dat je weliswaar allerlei wensen kunt hebben, maar uiteindelijk gewoon blij moet zijn als je überhaupt een woning vindt. “Er valt niet zoveel meer te willen.”

Voor wat betreft de sociale voorzieningen vindt men dat Jongerencentrum ToDo langer open mag zijn. Meer bankjes om te ‘hangen’ op plekken waar dat niet als overlast wordt ervaren, zijn ook welkom. Net zoals een lantaarnpaal bij de Cruyff Court.

Je kunt dit artikel ook in de krant lezen.

Ik schrijf voor de krant, magazines en allerlei organisaties. Ik ben gespecialiseerd in het afnemen van interviews. Verder schrijf ik ook lekker voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.