Plantenbieb Best: wie wil er een stekkie?

0
1053
InAndOutOfAfrica-Menopause Nomad-Wilma Vervoort-Tekstschrijver-Power of the pen-Menopause Magician-Interactive Acts-Plantenbieb Best 1

In Ja zuster Nee zuster zongen ze er al over: wie wil er een stekkie van de fuchsia? De kans is groot dat je er eentje kunt vinden in de nieuwe plantenbieb in Best. Rond de 100 stekjes staan te wachten om opgehaald of geruild te worden. Bibliothecaris Renée van de Kerkhof is er lekker druk mee.

“Ik ben dol op planten. Dat heb ik van ons thuis meegekregen, mijn moeder heeft er veel verstand van. Die werkte vroeger in een bloemenzaak. Mijn favoriete planten zijn monstera’s, alocasias, philodendrons en calathea’s.” Renée schudt de Latijnse namen zo uit haar mouw. Plantjes stekken en iets kleins helemaal opkweken tot een grote plant is haar hobby. Daarom is ze altijd op zoek naar nieuwe stekjes. Alle tuincentra in de buurt had ze inmiddels helemaal uitgeplozen dus ging ze op internet zoeken.

Stekjesroute

“Zo ontdekte ik de stekjesroute, een verzamelplatform voor het ruilen van planten en stekjes via plantenruilkasten in Nederland en België. Je kunt dus een route uitstippelen van de ene plantenbieb naar de andere en er een heel dagje uit van maken. Dat vond ik een geweldig idee en ik besloot meteen om een plantenbieb in Best te openen, want daar zat er nog geen.” Ze maakte een stevige steigehouten kast die nu bij de voordeur staat, vol plantjes. Je kunt een plantje ruilen of een kleine donatie doen om de kosten van de potgrond en de bekertjes te dekken.

InAndOutOfAfrica-Menopause Nomad-Wilma Vervoort-Tekstschrijver-Power of the pen-Menopause Magician-Interactive Acts-Plantenbieb Best 2

Renée is eigenlijk kapster. “Mensen vertellen van alles aan hun kapper en ik voer nu soortgelijke gesprekken met de mensen die om een plantje komen.” Volgens haar snakken mensen na alle social distancing naar echt contact. “Dat was ook een van de redenen waarom ik met de plantenbieb begon. Nu kunnen mensen even ergens veilig heen en een praatje maken.”

Ze promoot haar plantenbieb op Facebook en Best voor Best en langzaam maar zeker komen er steeds meer mensen een kijkje nemen. “Ik krijg veel positieve reacties. Dat het zo’n leuk idee is en dat het er allemaal zo verzorgd en keurig uitziet.” Ze steekt er dan ook veel tijd in. Elke paar dagen verschijnen er nieuwe plantjes in de kast om de diversiteit te behouden. Daarom zou ze het ook zo geweldig vinden als meer mensen in Best een plantenbieb zouden openen. Is dat dan geen concurrentie?

Van ruilen komt geen huilen

“Welnee! Leuk juist. Want hoe meer mensen zo’n bieb openen, hoe meer adresjes ik heb waar ik zelf heen kan om te ruilen. Nu moet ik daarvoor Best nog uit.” Haar kast staat nu nog buiten maar als het straks kouder wordt gaat hij naar binnen. Mensen kunnen dan nog steeds komen maar dan moeten ze wel eerst even een berichtje sturen.

Ze overweegt een tweede plantenbieb te openen in Acht, bij haar neef voor de deur. Nu is iedereen al van harte welkom op haar bieb in Best: Jacoba Pulskensstraat 10.

Ik schrijf voor de krant, voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben.

Je kunt dit artikel ook in de krant lezen. Renee: Bedankt voor de foto’s!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.