Rob en Ellen Faessen fotograferen voor Eindhovens Dagblad

0
638
InAndOutOfAfrica-Menopause Nomad-Wilma Vervoort-Tekstschrijver-Power of the pen-Menopause Magician-Interactive Acts-rob en ellen faessen

Sinds zijn pensionering acht maanden geleden trekt Rob Faessen er zeer regelmatig met zijn vrouw Ellen op uit, de natuur in. Al rondkijkend zien ze “het perfecte plaatje” en leggen dat vast met de telefoon. De foto die ze maakten in natuurgebied De Scheeken was de eerste die ze opstuurden naar het Eindhovens Dagblad.

“Het was een halfbevroren waterplasje in hele mooie vormen” herinnert Rob zich. Ze hadden al regelmatig de ingezonden natuurfoto’s van Lou van der Aa voorbij zien komen in de krant en besloten ook eens een kansje te wagen. Een paar dagen later stond de foto erin. “Dat was natuurlijk erg leuk” vertelt Ellen. In totaal hebben ze de afgelopen maanden zo’n 26 foto’s ingestuurd waarvan er maar liefst 18 geplaatst werden. “En natuurlijk bewaart Rob de knipsels” glimlacht Ellen.

Of fotografie echt een hobby is? Ze kijken elkaar aan. Nou, eigenlijk niet. “We doen eigenlijk maar wat.” Wandelen, fietsen, dat is zeker een hobby. Ellen stippelt altijd de routes uit. “Dan wil ik bijvoorbeeld graag een ijsvogel zien en dan zoek ik op waar we die tegen zouden kunnen komen. Vervolgens rijden we daar met de auto heen en gaan we in de buurt wandelen in de hoop hem te spotten. En eigenlijk komen de foto’s dan vanzelf op ons pad want we geven onze ogen altijd goed de kost.”

Want dat is volgens hen het geheim van de smid: goed om je heen kijken. “Zo zag ik in de Steegsche Velden een kluitje lantaarnpalen bij elkaar staan, klaar om in de wijk neergezet te worden. Dus ik maakte een foto en stuurde hem naar de krant met een onderschrift in de trant van “Wellicht bang in het donker?” Dat vind ik dan leuk. Een andere keer spotte ik een rij van tien vogelhuisjes naast elkaar: ik heb het meteen vastgelegd en erbij gezet “Wonen vogels ook in rijtjeshuizen?” Maar natuurfoto’s maken ze het meest.

Een expositie organiseren van hun foto’s of iets dergelijks, nee, geen haar op hun hoofd die daaraan denkt. Het moet wel leuk blijven en het is, op onvervalst Brabants: “ginne moet!” Het is geweldig om de foto’s terug te zien in de krant, dat wel natuurlijk. Maar nog veel meer waarderen ze de reacties van dorpsgenoten die “hun” foto’s gezien hebben en hen complimentjes geven en dat gebeurt steeds vaker. “Dat is echt heel leuk” glundert Ellen. Een bevriend stel had een paar van hun foto’s in de krant zien staan en besloot vervolgens ook zelf foto’s in te gaan sturen. Dat ze mensen zo weten te inspireren vinden ze wel bijzonder.

InAndOutOfAfrica-Menopause Nomad-Wilma Vervoort-Tekstschrijver-Power of the pen-Menopause Magician-Interactive Acts-rob en ellen faessen 2

“Mensen zeggen vaak dat wij het zo goed hebben. Ze komen tot die conclusie omdat ze onze foto’s zien: wij komen tenminste nog eens ergens! Maar zo apart is het niet wat wij doen hoor, dat kunnen ze zelf net zo goed, alleen hebben ze dat niet door. Pak gewoon de fiets, of wandel in de buurt. Er is zoveel moois te zien. Als je maar kijkt!” Sterker nog, Rob maakt zelfs foto’s terwijl hij gewoon aan de keukentafel zit. “Wij hebben zo’n streng van die vetbollen hangen, denk wel een stuk of vijf onder elkaar. En aan elke vetbol hing aan weerszijden een vogel. Zie je gewoon zo’n rijtje vogels onder elkaar hangen in je eigen tuin! Dan pak ik meteen de telefoon en leg ik het vast.”

Van alle foto’s die ze hebben ingezonden naar het Eindhovens Dagblad zijn er twee favoriet: 2 Schotse Hooglanders op de Lieropse Heide en “zomaar een vergezicht” in de Kampina. Waarom deze foto’s? Ze voldoen aan “hun” kwaliteitseisen: een mooie compositie, mooie luchten en weerspiegelingen in het water.

Ellen herinnert zich hun reis naar Canada waar ze in een mooi hotel op Vancouver Island in een lekkere stoel een boek zat te lezen. “Er kwam een mist opzetten waardoor elke keer het zicht veranderde. Dan zag je de landtongen, dan weer niet. Die steeds veranderende lucht, die was zo mooi! Ik had er wel 100 jaar kunnen blijven zitten” besluit ze.

Met dank aan Rob en Ellen voor het mogen gebruiken van de foto’s.
Je kunt het artikel ook in de krant lezen.

Ik schrijf voor de krant, voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.