Sommige honden doen alles voor een balletje

0
282
Tekstschrijver-Best-Wilma-Vervoort-Correspondent-Eindhovens-Dagblad-marco van hoof

Nederland is het mekka van de diensthonden. Door onze manier van trainen lopen we voorop. Wereldwijd speuren onze honden naar drugs of explosieven en werken ze nauw samen met politie of mensen uit de krijgsmacht.

Marco van Hoof, eigenaar van DACH police-dogs and services uit Best, traint vol passie al meer dan 45 jaar honden. Hij begon als hondengeleider bij de luchtmacht en de Politiehondenvereniging maar besloot 27 jaar geleden voor zichzelf te beginnen. In de loop der tijd ontwikkelde hij een eigen trainingsprogramma.

“Het zijn bijna altijd herdershonden” vertelt hij. “Dat komt omdat ze moedig zijn, echte bikkels en beschikken over “driften”. Dat betekent dat ze écht HEEL graag een balletje willen opsporen. Daar maak je gebruik van door het steeds moeilijker te maken voor de hond om dat balletje te vinden. Zo simpel leer je ze eigenlijk te zoeken naar bijvoorbeeld vrachtwagens waar mensen in gesmokkeld worden. Of naar drugs of explosieven.”

Het klinkt dan wel simpel, maar bij de training komt veel kijken. Volgens Marco is er al gauw een anderhalf jaar nodig om een geschikte pup op te leiden. Die vindt hij omdat ze hem, vanwege zijn goede reputatie, vanuit allerlei landen in Europa worden aangeboden. Zelf fokken heeft hij overigens ook succesvol gedaan. Inmiddels heeft hij al honderden honden afgeleverd aan opdrachtgevers wereldwijd. Met name Amerika is een grote afnemer.

“Vaak wordt zo’n hond de partner van een politieagent. Die honden worden daar in Amerika ook echt zo beschouwd. Als zo’n hond overlijdt krijgt hij een begrafenis die zijn weerga niet kent. Kijk maar eens op Youtube bij K9-funeral.”

Marco traint ook honden die mee op stap gaan met speciale eenheden. Ze gaan letterlijk mee de oorlogsgebieden in en worden, vastgesnoerd aan een persoon in een speciaal harnas, gedropt boven vijandelijk gebied.  Met zuurstofmasker als het van grote hoogte is.

Zijn grootste trots is dat er nog nooit een hond is teruggekomen omdat hij niet voldeed. “Wij testen de honden helemaal door. Je moet er toch niet aan denken dat hij een politieman in de steek laat! Het gaat bij ons niet om het zo snel mogelijk genereren van geld door de hond maar snel te verkopen. Ik ben geen handelaar, ik heb echt hart voor mijn honden.”

Dat blijkt wel uit het feit dat hij 2 jaar geleden in Amerika één van zijn eigen honden ging opzoeken die hij al 13 jaar niet had gezien. “Ik riep: Jersey! En ze herkende me meteen!”

Misschien heb jij zelf ook wel een hond? Die kans is best groot. Stel nou dat ie niet zo HEEL goed luistert … dan kun je OOK bij Marco terecht! Er worden namelijk ook cursussen voor  “gewone” honden gegeven. Check daarvoor de site van Hondenadviescentrum Best

De foto komt van de site van de NOS.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.