Stichting Hartslag gaat voor meer AED’s

1
1172
Hartslag Foundation

Stichting Hartslag wil meer openbaar toegankelijke AED’s installeren en is daar het afgelopen jaar al goed mee begonnen. Ongeveer 35 mensen hebben bij hen de reanimatiecursus gevolgd en er zijn inmiddels 3 van die hartdefibrillatoren (AED’s) geplaatst, Binnenkort worden er nog eens 9 opgehangen in speciale temperatuurkasten. De Hartstichting heeft via de Vriendenloterij 20 van die kasten beschikbaar gesteld.

Ideaal gesproken is er altijd binnen 6 minuten na een melding een burgerhulpverlener en een AED ter plaatse; om dat te bereiken moet er nog wel het een en ander gebeuren. Er zijn weliswaar veel AED-s in Best maar die hangen allemaal in gebouwen die vaak alleen tussen 9 en 5 open zijn.

Samen Sterk in Speelheide kocht in 2016 van het buurtbudget een eigen AED en hing deze buiten op, dus 24/7 toegankelijk. In 6 maanden tijd werd het apparaat 5 keer gebruikt, 4 keer voor een andere wijk. Daarop stuurde Samen Sterk een brief aan de gemeente met het verzoek om meer AED’s op te hangen. De gemeenteraad nam unaniem een motie aan om een dekkend AED-netwerk te gaan realiseren en verleende steun aan een initiatief van een aantal inwoners van Best die daar toevallig ook al mee bezig waren.

En zo werd Stichting Hartslag Best in april 2017 opgericht. De doelstelling van de Stichting is het realiseren èn onderhouden van een dekkend netwerk van AED’s en burgerhulpverleners. Daarvoor hebben ze subsidies ontvangen van de gemeente. Deze stelt zich ook garant voor vervanging indien AED’s gestolen of vernield zouden worden.

Uiteraard is er meer geld nodig en dat probeert Hartslag nu te werven via sponsoren en giften;die laatsten zijn overigens aftrekbaar voor de belasting want de stichting heeft een ANBI-status.

Ik praatte met Els van Hapert – Gortemuller en Ad van Laarhoven, bestuursleden van Hartslag: “Ga op een reanimatiecursus. Maar durf in ieder geval zo’n AED te gebruiken als de nood aan de man is. Dat apparaat vertelt je gewoon stap voor stap wat je moet doen en je kan er een leven mee redden!”

1 REACTIE

  1. Leuk artikel Wilma,

    Stichting Hartslag Best heeft inmiddels 8 AED’s geplaatst die 24/7 bereikbaar zijn om Best “Hartveilig” te maken. Ook hebben vele inwoners van Best de reanimatiecursus gevolgd.

    Stichting Hartslag Best gaat voor een “Hartveilig” Best! Het streven voor 2018: 24 geplaatste AED’s onder de vlag van de Stichting Hartslag Best. Tezamen met 6 andere reeds geplaatste AED’s zou dat per ultimo 2018 beteken dat er in Best 30 – 6-minutenzones gedekt zouden zijn. –

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.