Teun Toebes met Verpleegthuis het theater in

0
259
inandoutofafrica-menopause nomad-mijn moedboek -tekstschrijver-powerofthepen-interactiveacts-wilma vervoort-teun toebes verpleegthuis

Dementie is niet alleen een uitdaging voor de zorg

Maar voor de hele maatschappij. En de toekomst voor mensen met dementie moet verbeterd worden. Dat is de missie van Teun Toebes uit Best. Van zijn boek Verpleegthuis werden inmiddels al meer dan 50.000 exemplaren verkocht. Om de boodschap nog breder uit te dragen gaat hij het theater in.

Teun woont al een poos in een instelling in Utrecht waar mensen met dementie worden verzorgd. Zijn huisgenoten luisterden dan ook regelmatig mee als Teun de teksten voor zijn theatershow oefende. “Nou, nog wel even oefenen Teun!” kreeg hij dan regelmatig van hen te horen. Natuurlijk staan zij ook te popelen om naar de première te komen, op maandag 9 mei. “De smokings liggen al klaar om de rode loper te betreden” lacht Teun.

Jongeren snappen de boodschap

Een uitverkocht Beatrixtheater in Utrecht dus. “1.550 toeschouwers, waarvan 750 jongeren. Geweldig!” Volgens Teun is dementie niet een uitdaging die ‘alleen maar’ bij de zorg ligt, wat toch nog vaak gedacht wordt. “Nee, het raakt de hele samenleving. Het is een maatschappelijke uitdaging en daarom is het superbelangrijk dat ook jongeren de boodschap meekrijgen. Dus ik ben blij dat veel scholen tickets hebben gekocht: zij geloven daarin.”

Life changer

Toen de voorstelling werd aangekondigd in januari, was het in no time uitverkocht. “Dat is echt fantastisch. Ik hoop dat ik de toeschouwers aan het denken kan zetten. Het is niet alleen maar een ontwapenende show: het moet een ‘life changer’ zijn waardoor het publiek echt gaat nadenken over hoe we mensen met dementie een betere toekomst kunnen geven. Daar gaat het mij om.”

Het theater ingaan was een logisch vervolg op het boek. “Een voorstelling maakt het mogelijk om de boodschap nog beeldender over te brengen, met een lach en een traan. Natuurlijk staan mijn huisgenoten niet echt op het podium, maar zonder hun verhalen had ik deze voorstelling nooit kunnen maken.”

Teun vervolgt: “Zenuwachtig ben ik niet, ik heb er alle vertrouwen in. Het verhaal dat ik wil vertellen zit immers in mijn haarvaten. En ik werk met een mooi team: Freek de Jonge is mijn mentor en Jonathan de Jong schreef de tekst en doet de regie, ik leer veel van hen.”

Touren door het land

Vanaf september gaat ‘Verpleegthuis’ het land in. Er worden 40 voorstellingen gegeven. “Natuurlijk tour ik ook door Brabant.” Informatie over de show is te vinden op gvproductions.nl

Ik schrijf voor de krant, voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.