The Wild rover in Cafe d’n Ekker St. Patrick’s day

0
253
inandoutofafrica-menopause nomad-mijn moedboek -tekstschrijver-powerofthepen-interactiveacts-wilma vervoort-st patricks day the wild rover

St. Patrick’s Day vieren zoals de Ieren het doen, dat was het plan van de zanggroep The Best Irish Singers en Netty Mollen van Café d’n Ekker uit Best. Dus werden er authentieke hapjes geserveerd in de vorm van het bekende Ierse klavertje 3, Guinness bier gedronken en uiteraard Ierse smartlappen ten gehore gebracht.

Emerald Isle

St. Patrick zag het destijds als zijn missie om het heidense Ierland te bekeren tot het christendom. Daarom wordt hij jaarlijks geëerd op zijn sterfdag, 17 maart. Ierland wordt ook wel het “smaragdeiland” genoemd en daarom kleurt het land (smaragd)groen tijdens St. Patrick’s Day. Het klavertje 3, dat is de ‘shamrock’, een Iers symbool. “Daarom serveerden we filodeeghapjes met spinazie in die vorm” vertelt Mollen.

“We gaan regelmatig met ons koor naar Ierland, om inspiratie op te doen. En zo kwamen we op het idee om het eens echt te vieren zoals de Ieren dat doen. Het is daar een belangrijke feestdag en zelfs de rivier The Liffey is groen!” lacht Van der Spek. Die groene kleur wordt veroorzaakt door het toevoegen van speciale plantaardige kleurstof aan het water. Zo groen werd het bij d’n Ekker trouwens niet binnen. Maar voor de rest hielden ze de tradities van de Ieren aardig in ere.

The Dubliners

“We stonden dus niet op een podium te zingen. Nee, net als in Ierland stonden onze zangers en de leden van ons combo gewoon tussen de bezoekers van het café. We begonnen gewoon spontaan te zingen en de mensen zongen mee. Die hadden van ons van een boekje gehad waarin alle refreinen stonden. En de melodie, die kennen ze vaak wel. Vooral de liedjes van The Dubliners” legt Van der Spek uit.

Vanwege corona voelden ze zich eigenlijk nog niet klaar voor een “echt” optreden, vol ornaat op het podium. Dus deze informele vorm van optreden was een mooi compromis. “We hebben natuurlijk weinig gezongen de afgelopen twee jaar. En dan zakt de stem toch een beetje weg. Ook al doe je stemoefeningen. Maar nu oefenen we weer elke woensdag bij d’n Ekker. We werken nu toe naar het festival Best Veul Koren dat in september van dit jaar in Best wordt gehouden.

Tin Whistle?

he Best Irish Singers bestaat al sinds 2006 en momenteel zijn er 22 leden. Ze bespelen ook muziekinstrumenten, zoals de Bodhrán, een typische Ierse trommel. En iemand die met de “Tin Whistle” (een fluit) overweg kan, mag zich trouwens melden.

Wat is het favoriete lied? Daar moet Van der Spek toch wel over nadenken, want ze hebben er maar liefst 78 op het repertoire staan. Hij kan niet kiezen tussen ‘Molly Malone’ en ‘Beer beer beer’. Wat de publiekslieveling is weet hij meteen: The Wild Rover van The Dubliners. De liefde voor die band is eigenlijk ook de reden waarom The Best Irish Singers bestaan.

Ik schrijf voor de krant, voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben.

Je kunt dit artikel ook in de krant lezen. Foto via Istock.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.