Verdiepte A2 bij Best en Vught was landelijk nieuws

0
137
Tekstschrijver-Wilma Vervoort-Content Schrijven-Verdiepte A2 bij Best en Vught was landelijk nieuws

In 1955 besloot men om de kaarsrechte, toenmalige rijksweg 64, tussen Den Bosch en Eindhoven te verdubbelen naar 4 rijstroken. Het project werd voortvarend aangepakt en in 1962 was het grootste deel verbreed, tot aan de rondweg Boxtel. En toen begon de vertraging. De verwachte aanleg van een snelweg naar Weert ging niet door en pas 17 jaar later viel het besluit om van de N2 een volwaardige snelweg (A2) te maken. De opening vond uiteindelijk officieel plaats op 17 april 1996, meer dan 25 jaar na de oplevering van de aansluitende wegvakken. De verdiepte A2 bij Best en Vught was landelijk nieuws.

Gebroeders Van de Wiel

Bij Vught en Best werd de snelweg verdiept aangelegd, die werkzaamheden speelden in 1991. Dat was het moment dat het grondverzetbedrijf Gebroeders Van de Wiel uit St. Oedenrode in actie kwam. Toon van de Wiel, één van de vier “gebroeders” die zich binnen het bedrijf onder andere bezighield met de logistiek, kan zich het karwei nog goed herinneren. “Ik heb daar heel wat machines, mensen en vrachtwagens naar toe gedirigeerd; die klus heeft maanden geduurd en we hebben heel wat kuub verzet om de boel uit te graven, zo’n 3 tot 4 meter diep. Eerst zwarte grond, toen zand en toen die zware, blauwe leem. Die woog 2 ton per kuub! Niemand wilde dat spul hebben dus dat hebben we toen ergens opgeslagen. Daarna is het toch nog hergebruikt, voor dijken. Trouwens, alles wat wij hebben uitgegraven is hergebruikt voor de A2. Voor taluds en dergelijke.”

Kistje met geld

Overigens konden ze niet zomaar beginnen met graven. Toon vervolgt: “Dat kwam door het grondwater. Daar hadden ze goed over nagedacht en een heel plan voor gemaakt. Er werden keringen gestort, pompen en slangen geïnstalleerd, leidingen en sloten aangelegd. Allemaal om dat water af te voeren. Dat gebeurt trouwens tot op de dag van vandaag nog steeds want anders loopt het verdiepte stuk gewoon onder. Zeker als er bijvoorbeeld flinke hoosbuien vallen.”

Eén ding viel Toon wel een beetje tegen: “Tijdens het graven kwamen we nogal eens wat tegen. Granaten en andere explosieven enzovoort. Maar ze zeggen toch wel eens dat mensen hun geld onder de grond stoppen? Tijdens dat karwei in Best moesten we zoveel grond verzetten dat we dachten: nou zullen we toch wel eens een geldkistje tegenkomen! Maar helaas, helemaal niks!”

Tekstschrijver-Wilma Vervoort-Content Schrijven-Tekstschrijver-Wilma Vervoort-Content Schrijven-Verdiepte A2 bij Best en Vught was landelijk nieuwsOok bij Toos Scheepens en Rianne Dubbelwijk uit Best staat de komst van de verdiepte A2 nog helder op het netvlies. “Door die verdieping van de A2 werd immers de rotonde aangelegd ter hoogte van Quatre Bras en Manus.” lachen ze. “Die rotonde, die moest flink ingewijd worden, vond Manus destijds. Dus we hebben met zijn allen goed gefeest, blaasorkest ToeterNieToe maakte de muziek en we hebben nog een polonaise over de rotonde gedaan!” Manus kreeg destijds van Toos en Doy Scheepens namens ToeterNieToe dit mooie aandenken.

Ik bedank Rianne en Erfgoedvereniging Dye van Best (Kees en Wil) voor de foto’s!

Ik schrijf onder andere voor mezelf, de krant, maar ik kan ook voor JOU schrijven! Stel je voor, voor je het weet heb je al jouw verhalen, die alsmaar in je hoofd zitten en die je zelf maar NIET op “papier” krijgt, ineens beschikbaar! Voor online gebruik of gewoon op papier. Dat zou fijn zijn, toch? Neem eens contact met me op om te kijken hoe het zou kunnen werken.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.