Zonneveld Best: duurzaam en educatief

0
471
zonneveld-best

Wanneer je van Best naar Eindhoven rijdt (over de “oude” weg) zie je vlak voor het viaduct op de Eindhovenseweg-Zuid aan de linkerkant straks een Zonneveld. Vijf hectare grond met bijna 20.000 zonnepanelen.

Gerald van Kessel is de initiatiefnemer van dit Zonneveld. Hij vindt dat het beter is om iets te DOEN op het gebied van duurzame energie dan er alleen maar over te praten. Of, nog erger, te verwachten dat andere mensen iets gaan doen. Op 30 november werd de symbolische eerste paal geslagen door wethouder Rik Dijkhoff.

Het veld van ongeveer 20.000 panelen heeft een capaciteit van 5 megawatt, dat is genoeg voor zo’n 5000 huishoudens. Rik Dijkhoff vertelde dat de gemeente streeft naar 6 panelen per persoon, dus dit veld dekt al zo’n 10% van de inwoners van Best.

Nu zien al die zonnepanelen er op zich niet zo sexy uit natuurlijk. Maar daar heeft Gerald al iets op verzonnen. Hij heeft David de Leeuw (van Hovenier Het Klaverblad) benadert om het veld “aan te kleden”. Dus er werden meteen bloemen gezaaid, wallen van gevlochten takken neergezet, wilgen geplant en insectenhotels en vogelhuisjes neergezet. Straks zul je vanaf de weg de zonnepanelen nauwelijks meer kunnen zien.

Maar dat is nog niet alles. Gerald en David benaderden vervolgens opleider Helicon (Eindhoven). “We hebben samen met Jim van de Kerkhof van Helicon Eindhoven een educatief programma opgezet. Voor het enthousiasmeren van de studenten en het begeleid leren. Zowel planten , snoeien , insectenhotels , maken van plannen, tekeningen als soorten bomen en beplanting komen volop aan bod.” Ook andere scholen kunnen straks “op excursie” in het veld trouwens. Er wordt zelfs een speciale app ontwikkeld waarmee je allerlei informatie kunt opvragen als je daar rondwandelt.

Van Kessel is er trots op dat door een constructieve samenwerking tussen partijen dit initiatief van de grond kon komen. “Het is belangrijk dat we allemaal een steentje bijdragen als het om duurzaamheid gaat, daar hebben de toekomstige generaties recht op”.

Met dank aan het Eindhovens Dagblad voor de foto.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.