24/7 op elkaars lip. Hoe krijg je dat voor elkaar? 8 tips

0
161
Tekstschrijver Wilma Vervoort Interactive Acts Webdesign Content Scrhijven SEO

De afgelopen dagen beginnen de eerste berichten uit eerste hand binnen te komen. Dus niet via een of ander bericht op Facebook van een wildvreemde. Nee, gewoon van echte mensen die ik ken. Het Valt Niet Mee Met Zijn Allen In Huis! 24/7 op elkaars lip begint zijn tol te eisen. Irritaties en frustraties bloeien op en voor ze het weten zitten ze volkomen beleefd tegen elkaar te doen want ja, wat moet je anders?

Mijn verkering en ik zitten in totale lockdown in Zuid-Afrika maar dat zaten we eigenlijk altijd al, alleen toen was het nog vrijwillig. Dus je zou denken dat wij gepokt en gemazeld zijn en hier onze handjes niet voor omdraaien. Nouwuh …. vergeet ’t maar!

Mindfuck

Zo gauw iets niet meer vrijwillig is wordt het een “dingetje” of liever gezegd een “ding”. Heel raar hoe zoiets met je op de loop gaat. Het is, zoals mijn verkering dat kernachtig noemt, een “mindfuck”. Er verandert ogenschijnlijk niks maar toch beginnen de kanonnen op het dek te schuiven zeg maar.

Even voor de beeldvorming: Wij zitten dus letterlijk 24/7 in hetzelfde huis in een volkomen geïsoleerd gebied, dus even een pakje peuken kopen (in je eentje op anderhalve meter afstand) is er hier niet bij. De dichtstbijzijnde winkel is 22 km knotsen met een 4×4-auto over een klei-pad met bulten en kuilen.

Ons grote geluk is dat wij bij beiden heel snel een lesje leren en het daarna ook direct weten toe te passen. Dat hebben we ook wel nodig op z’n zachtst gezegd 😊. Hier een paar van onze “Do’s & Don’ts”. Doe (or don’t) er je voordeel mee.

Regel 1: Spreek af “Wie Doet Wat”

Ging eerst alles vanzelf, nu is dat een stukkie minder. Voor we het goed en wel in de gaten hadden stonden we te steggelen over “Waarom Moet Ik Altijd Koken (ik dus) en Omdat Ik Altijd Alles Opruim (hij dus)”. De bak was dat toen we het erover hadden dat we het eigenlijk niet eens wilden veranderen.  Maar allez … het is nu in ieder geval uitgesproken.

Regel 2: Wees uiterst meelevend

Vooral als het over “de kouwe kant” gaat, dus schoonfamilie en schoonvrienden. Ook al is het in jouw ogen nog zo’n flauwekul waar ze eindeloos met elkaar over praten. Ik ben nogal van “Het Is Nu Eenmaal Zo En Zeuren Helpt Niet” maar op die opgeruimdheid zit niet iedereen te wachten snap ik inmiddels. Dus ik puf en kreun en klaag mee en tot mijn verbazing zit daar nog een beloning aan ook: de lol gaat er kennelijk af als iemand er helemaal in mééé gaat. Tip: doe het niet TE opvallend

Regel 3: Ga niet meeluisteren/zitten wachten

Ik heb het hier over telefoongesprekken – Whatsapps- Messengers, kortom, alles wat binnenkomt tijdens de film die je aan het kijken bent en waar kennelijk acuut op gereageerd moet worden. Ik ben op het punt aangeland dat ik zowat compleet uit mijn verpakking ga als ik dat geluid hoor van een Whatsapp die binnenkomt TERWIJL er gewhatsappt WORDT: Iewiewiewiew, dat geluid dat zo weg-echoot, geen idee hoe het heet maar Hoe zet je dat in GODSNAAM uit??  Dus: zodra er iets van buitenaf binnenkomt dat alles overruled wat je op dat moment aan het doen was: wegwezen. Ik zet de film direct op pauze en ga naar de wc. Ook al hoef ik niet. Hoe ik het tijdens het eten op moet lossen, daar ben ik nog niet uit? Tips? Iemand?

Regel 4: Denk 3 keer na voordat je “iets” aansnijdt

Ik heb het hier over “Een Issue” waar je het eigenlijk “nog eens over zou willen hebben”. Nu lijkt een prima moment om dat te doen want je hebt tijd zat. Ik kan maar 1 ding zeggen: als het enigszins kan: Niet Doen.  Voor je het weet zit je in een discussie die nergens meer over gaat omdat er allerlei frustraties naar boven komen.

Regel 5: Doe niet moeilijk over iets wat niet de moeite is

Welke film kijken bijvoorbeeld. Ik heb een hele reut in Netflix gezet op My List (natuurlijk ook zijn smaak) en als hij vraagt wat we zullen kijken verwijs ik onmiddellijk naar die lijst. Hij mag kiezen, het maakt mij niet uit. Ondanks dat vraagt hij toch nog een keer of 5 wat ik wil zien en ik geef 5 keer hetzelfde antwoord: Ik Vind Alles Leuk Van Deze Lijst. Het klinkt heel kinderachtig maar man, wat kun je een gezever hebben over films die de een wel en de ander niet wil zien. Ik zeg dan: ga JIJ maar kijken dan lees ik hier een boek maar nee, om een of andere manier werkt dat niet. Vandaar bovengenoemde bypass.

Regel 6: Kijk uit als het over de politiek gaat

Tenminste, als je allebei uit een ander land komt. Ik praat nu even over mijn specifieke situatie. Het kan tricky zijn om over de “andere” regering te beginnen, tenzij je ze prijst. En zelfs dan is het soms link want waar jij denkt een compliment uit te delen heb je het onbedoeld over de grootste laaienlichter van het land die zo corrupt is als de neten. Dus houd je op de vlakte.

Regel 7: Slaap apart

Ja, dat kan lang niet bij iedereen maar wij doen het. Wij hebben ieder een eigen slaapkamer en godmiljaar ik kan je vertellen Het Is Een Zegen! Geen gesnurk of gehoest, ja, hooguit van jezelf en je kunt net zo lang lezen als je zelf wilt. En … je hebt in ieder geval een paar uur voor jezelf natuurlijk.

Regel 8: Houd contact

Heel serieus: houd contact. Ik zie mensen om me heen die langzaam maar zeker al piekerend in hun eigen wereldje wegzakken. Ook al hebben ze mensen om zich heen. Vraag aan elkaar hoe het gaat en hoe het voelt en laat merken dat je van elkaar houdt en voor elkaar wilt zorgen. Als je dat van elkaar weet kun je veel meer van elkaar hebben.

Ik kan ook voor jou schrijven! Lees hier wat ik zoal doe. Ben je benieuwd hoe het me verder vergaat in het verre Zuid-Afrika? Ik schrijf er regelmatig over op InAndOutOfAfrica.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.