Ad Beekmans en zijn culturele voorkeuren

0
964
wilma vervoort-tekstschrijver-content schrijven-ad beekmans en zijn culturele voorkeuren

Ad is 69 jaar oud; hij werd geboren op de plaats waar nu het gemeentehuis staat en is altijd in Best blijven wonen. Als vertegenwoordiger van een groothandel in bevestigingsmaterialen reed hij het hele land door. Al meer dan 25 jaar is hij vrijwilliger bij Omroep Best waar hij radio- en tv-programma’s maakt en presenteert.

Toen ik in 2017 in Best kwam wonen kwam ik ook bij Omroep Best terecht. Een jaar later gingen Ad en ik samen een programma maken: Een praatje met Ad en Wilma (of was het nou Wilma en Ad?). Er kwam een keur aan mensen voorbij en vaak bleef Ad na de opname van ons programma op mijn verzoek “hangen” omdat daarna mijn eigen programma Beste Wilma werd opgenomen. En Ad kende steevast alle mensen die daarin te gast waren. De foto van ons tweeën is genomen in de studio. Gelukkig staat Ad er WEL goed op!

Zo kon het gebeuren dat ik in mijn werk als correspondent voor het Eindhovens Dagblad gevraagd werd markante Bestenaren te zoeken voor de zomerserie van 2020. Ik dacht meteen aan Ad. Het moest dan speciaal gaan over zijn specifieke voorkeuren op cultureel vlak. Qua muziek kende ik die al wel, voor de rest was ’t voor mij ook een verrassing. Hieronder zijn ze te vinden:

Wat is jouw favoriete …

Boek?

”Het” van Stephen King. Het boek intrigeert me omdat het gaat over het feit dat ervaringen die je in je jeugd hebt opgedaan, dóórwerken in je hele leven, als je allang volwassen bent. Dat ondervind ik zelf ook.

Schrijver?

Behalve Stephen King ben ik ook fan van Jo Nesbø. Hij schrijft hele goede, begrijpelijke verhalen die zomaar echt gebeurd zouden kunnen zijn; heel realistisch. Op dit moment ben ik Knielen op een bed violen aan het lezen.

Film?

Zonder aarzelen: De Shawshank Redemption. Die heb ik zeker al 10 keer gezien. Die kansloze man die uiteindelijk op spectaculaire wijze uit de gevangenis weet te ontsnappen door een gat in de muur dat hij al die tijd heeft verborgen achter een poster. Geweldig.

Muziek?

De Beatles. Ik hoorde Love me do toen die plaat uitkwam in 1962 en ik vond het meteen geweldig! 11 jaar was ik toen; ik begon me af te zetten tegen mijn ouders, wilde mijn haar niet laten knippen en zei. Als fans van The Beatles en The Stones zochten we elkaar destijds op om met elkaar te praten. Zo werkte dat toen.

Artiest?

Mijn favoriete filmster is Tom Cruise omdat hij al zijn stunts zelf uitvoert. Qua muziek Bruce Springsteen. Heeft ook weer te maken met de liedjes die hij zingt over zijn jeugd. Zijn liedje “Factory” gaat over zijn vader die een ijzerfabriek werkte waar zo’n toeter afgaat aan het begin en het eind van de werkdag. Heel herkenbaar, mijn vader werkte bij Tricotbest. Ik ben al twee keer naar een concert van Bruce Springsteen geweest maar zou er zo wéér heengaan.

Toneel/theater?

Mijn favoriete toneelgezelschappen zitten in Best: Ons Eygen Landt en de Narrekap. Moet je je voorstellen: die mensen oefenen een half jaar tot een jaar voor een stuk of drie optredens in totaal. Daar ga ik dus heen, ook omdat ik het bestaan van ’t Tejaterke in Best heel belangrijk vind.

Conferencier?

Die komen ook uit Best: Jeroens clan. Ik vind ze verschrikkelijk goed. Eén van mijn favoriete acts van hen is De Ballade van Action Anny en Nukkige Nico. Vanaf het moment dat ze begonnen in de brugklas volg ik ze al maar denk niet dat ik er in al die jaren ooit in geslaagd ben om ook maar één keer een kaartje te bemachtigen! Dus hierbij een oproep voor Jeroens Clan: voor de volgende voorstelling graag twee kaartjes voor mij apart leggen. Ik hoef ze niet gratis hè maar dan heb ik tenminste de kans om ze te kopen!

Tv-programma?

Dan kies ik voor Voetbal Inside. Heerlijk om naar te luisteren, van die gewone kroegpraat of kantinepraat op de televisie. Het is toch zo jammer dat dat programma nou op losse schroeven is komen te staan. Ze hebben echt de kip met de gouden eieren geslacht.

Ik schrijf als correspondent voor het Eindhovens Dagblad, maar ook voor andere opdrachtgevers. Zoek jij nog iemand die jouw gedachten en ideeën aantrekkelijk en pittig op papier (of digitaal natuurlijk) kan neerzetten? Neem dan eens contact met me op. Ik schrijf ook blogs over mijn leven dat zich deels in Zuid-Afrika afspeelt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.